13—07—2020

Nou protocol d’actuació de la vespa asiàtica

Des de l’àrea de Medi Ambient s’ha elaborat un protocol intern per reconèixer i establir un procediment d’actuació comú davant la presència de la vespa asiàtica al municipi.

Nou protocol d’actuació de la vespa asiàtica

La vespa asiàtica (Vespa velutina nigrithorax) és una espècie invasora d’origen asiàtic, detectada a Catalunya a partir de l’any 2012. 

 

La seva presència a Europa ha generat preocupació pel seu efecte advers sobre l’apicultura, ja que la vespa depreda les abelles, sobre la biodiversitat animal, ja que es tracta d’un nou depredador en l’ecosistema, i sobre l’impacte a la salut pública, a conseqüència de les picades, que són doloroses tot i que no són més perilloses que les d’una espècie autòctona.

 

El protocol té l’objectiu d’informar i servir de guia per a la detecció i actuació davant de la presència de vespes i nius de vespa asiàtica. S’ha realitzat seguint les recomanacions del protocol de gestió local dissenyat per la Diputació de Girona i el Consell d’Iniciatives locals per al Medi Ambient de les comarques de Girona (CILMA).

 

La detecció dels nius en les primeres fases de vida té avantatges importants:

  • l’eliminació és menys costosa i comporta menys riscos,
  • evitem que hi hagi molts més individus i nius en anys posteriors,
  • i reduïm la depredació d’altres insectes

 

Així doncs, si teniu interès en conèixer les característiques d’aquesta vespa, com són els seus nius, quin cicle biològic tenen i com actuar davant d’una picada, a banda de saber com es procedirà davant la identificació d’un niu, us animem a que consulteu el protocol de l’Ajuntament de Sant Hilari i les làmines divulgatives de la Diputació de Girona que trobareu al peu d’aquesta pàgina.

 

Ajuda’ns a fer una detecció precoç de la presència de la vespa asiàtica al municipi.

Notícies