31—10—2020

Tal dia com avui, fa 387 anys, era detingut en Serrallonga

El bandoler Joan Sala, Serrallonga, que va fer de Les Guilleries el seu amagatall, va ser detingut la vetlla de Tots Sants del 1633 a Santa Coloma de Farners després d’una traició.

Tal dia com avui, fa 387 anys, era detingut en Serrallonga

Tal dia com avui, 31 d’octubre de l’any 1633, fa 387 anys, en Joan Sala i Ferrer –àlies Serrallonga– era detingut a Santa Coloma de Farners, concretament al Mas Ca l’Agustí de  Castanyet, pels soldats del virrei Cardona.

 

La seva captura va ser possible gràcies a la traició de l’hereu de Ca l’Agustí, que havent estat company de quadrilla d’en Serrallonga, va trair-lo a canvi del perdó dels seus delictes.

D’aquesta manera es posava fi a anys de persecussions dels sometents i homes del virrei pels boscos de Les Guilleries.

 

Després de la detenció, va ser traslladat a Barcelona i reclòs i torturat a la presó de la plaça de l’Àngel –situada a la cruïlla dels actuals carrers de Jaume I i Via Laietana–.  Jutjat sense garanties processals de cap mena, va ser irremissiblement condemnat a mort.

 

La matinada de l’execució, el 8 de Gener de 1634,  va ser conduït dins d’una gàbia al cadafal de la forca –a la plaça del Rei–. Va rebre cent assots, li van tallar les orelles, atenallat amb foc, el van esquarterar  i li van penjar el cap dins d’una gàbia al portal de Sant Antoni.

 

El testimoni del fill sacerdot del bandoler, Antoni Serrallonga, ha estat clau per conèixer els detalls d’aquest episodi que va suposar l’inici del final d’en Serrallonga. Ho descriu així “A la vigilia de Tots Sants del any 1633, en Santa Coloma de Farnès fonch pres a trahisio per Pere Pau Maymir, y per an Jufré, y an Manyá, y lo hareu Agustí, tots quatre de Santa Coloma de Farnés. Lo predit fonch la vigilia y dejuny de Tots Santa a 31 d’octubre de 1633, y morí ab un suplici en Barcelona a 8 de janer del any de 1634″.

 

Fins aquest 31 d’octubre de 1633 havien estat milers els soldats que havien fracassat en l’intent de detenir en Serrallonga. Només una traició va fer possible la captura del bandoler.

 

En Serrallonga va esdevenir un mite que ha perdurat fins els nostres dies.

Notícies