20—02—2020

Sant Hilari Sacalm promou la mirada no sexista per la celebració del carnestoltes

L’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm està treballant per elaborar un Pla d’Igualtat Municipal amb l’objectiu de promoure actuacions que treballin per assolir la igualtat efectiva de dones i homes.

Sant Hilari Sacalm promou la mirada no sexista per la celebració del carnestoltes

A les portes de la celebració de carnestoltes, des de la Regidoria de Ciutadania, Solidaritat i Igualtat volem compartir una reflexió, i d’aquesta manera, sensibilitzar la ciutadania del  sexisme que acompanya a les disfresses de carnestoltes i conscienciar de la oportunitat que tenim d’eliminar aquestes actituds.

 

Per carnaval NO tot s’hi val!

“Disfresses per a nois i un altra per a noies, però quins valors transmeten?”

Amb el carnestoltes arriben les disfresses. Cada persona té les seves preferències, però moltes vegades ens trobem que ja han triat per nosaltres: diferents disfresses segons si som nenes o nens, noies o nois, dones o homes.

 

“El sexisme afecta la nostra societat i, com a conseqüència, les nostres disfresses. Com podem evitar-ho?”

Sexisme en el nostre dia a dia

El sexisme és una actitud o comportament segons el qual es discrimina una persona pel seu gènere, és a dir, se li dona un tracte diferent per ser dona o home. Les actituds sexistes es basen en les creences sobre els rols de gènere.

El sexisme no només es mostra en actituds individuals, sinó que està molt present en la nostra societat: en com actuem, com ens relacionem amb els altres, les coses que fem, els regals que tradicionalment s’associen a homes o dones… N’hi ha molts exemples.

 

Sexisme a les disfresses

Durant aquest dies podem observar que, sovint, moltes de les disfresses que ens posem mantenen alguns estigmes i perpetuen algunes desigualtats de gènere. Per exemple, les disfresses que estan pensades per a ser utilitzades per dones, continuen   representant oficis que tradicionalment han estat portats a terme per dones (infermera, cuinera), mentre que les disfresses més “masculines” fan referència a oficis més de força o de més coneixement (bomber, policia, metge). Aquestes representacions no fan res més que contribuir a perpetuar el sexisme als oficis.

Vendre la mateixa disfressa de color diferent depenent del gènere és una altra forma de sexisme. L’ideal seria anunciar-los per a totes les persones per igual i que cadascuna triï la disfressa que prefereix.

A més, es mantenen, sobretot en disfresses infantils, els personatges de contes que perpetuen alguns mites de l’amor romàntic, com poden ser la debilitat i dependència de les princeses, davant dels superherois, i personatges que usen la força física per salvar-les, assignant-los així uns rols que els encasellen i els porten cap a una determinada construcció de la identitat.

No obstant això, les actituds sexistes van més enllà del color: les disfresses femenines  solen ser més provocadores perquè tenen un disseny altament sexualitzat que mostra, una vegada més, a la dona com un objecte purament sexual, tenen menys tela per exhibir el cos de la dona. És un exemple més de sexualització, que converteix a la persona en un objecte sexual.

La sexualització de les dones té un impacte negatiu en la imatge de la dona i el seu rol en la societat. Aquest tipus d’estàndards de bellesa afecta la seva autoestima i la imatge que tenen d’elles mateixes. Això no és un fet arbitrari, sinó un exemple més de l’imaginari patriarcal que ens governa, davant el qual la dona ha de complir uns determinats cànons establerts.

 

Alguns col·lectius de casa nostra ja han denunciat aquesta pràctica sexista…

El Sindicat d’Infermeria Satse (2018) ha reclamat a les empreses i centres comercials que retirin de la venda les disfresses per a Carnestoltes que ofereixen una imatge sexista d’infermeres, ja que atempten contra la dignitat i la imatge pública d’aquestes professionals

Bombers per la República (2020) denuncia un vestit de carnaval sense pantalons per a nenes i força a Abacus i Carrefour a retirar aquest producte

Ara ens toca a nosaltres….

Per tant, i davant tot això, és totalment necessari que entre totes i tots treballem per canviar aquest imaginari i els rols i els estereotips que se’n deriven.

Una manera de posar fi a aquests estereotips és no vestir-se amb aquest tipus de disfresses.

 

A TENIR EN COMPTE A L’HORA DE TRIAR LES DISFRESSES INFANTILS

  • Descartar aquelles que suposin una “hipersexualització” que afecta, en molts casos, a nenes i adolescents. Per exemple, les disfresses que existeixen en dues versions: la temàtica per als nens i la “sexy” per a les nenes.
  • Ser conscients que el sexisme també es manifesta amb el gènere de les disfresses: normalment els bombers, astronautes i metges estan representats per nens, mentre que les nenes protagonitzen les disfresses d’infermera o animadora.

L’ideal és..

  • Que les disfresses puguin ser utilitzades indistintament per nenes i per nens.
  • Que desenvolupin la imaginació i afavoreixin la creativitat. La millor disfressa és, possiblement, la que fabriqueu vosaltres tenint en compte les fantasies i somnis de les nenes i els nens.
  • Que permetin que la nena i el nen estiguin tranquils amb la disfressa que volen. Tant si un nen es vol disfressar de princesa com si una nena vol anar de spiderman.

 

Viu el carnaval lliure de rols i estereotips sexistes perquè per carnaval No tot s’hi val!

Notícies