La Fundació Sútia d’Art i l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm organitzen l’exposició “Joaquim Garriga, fotògraf retratista de Sant Hilari (1884-1950)”
Divendres passat es va inaugurar l’exposició “Joaquim Garriga, fotògraf retratista de Sant Hilari (1884-1950)” a la seu de la Fundació Sútia d’Art. Hi van assistir una seixantena de persones i l’acte va comptar amb les intervencions del president de la fundació, Joan Escolà Pujol; la neta de Joaquim Garriga, Roser Planas Garriga; i l’alcalde de Sant Hilari, Jordi Rotllant Cors.
Tal com va explicar Escolà, l’obra de Joaquim Garriga “és testimoni de l’arribada de la modernitat a Sant Hilari” i en destaquen les seves postals i els retrats grupals de centenars d’estiuejants a la plaça Jacint Verdaguer. La mostra es podrà visitar fins al 31 de juliol del 2025.
Un artista de les Guilleries redescobert
Joaquim Garriga va néixer el 27 de febrer de 1884 a Sant Hilari Sacaom al carrer Arbúcies (actualment Josep Ximeno). Entre el 1905 i el 1913, Garriga tenia una botiga de quincalla a la seva casa natal i és quan va descobrir el món de la fotografia.
Les primeres evidències de Joaquim Garriga com a fotògraf es troben en el reportatge d’una nevada de l’hivern de 1910. Hi contemplem les vistes del carrer Rectoria, el carrer Arbúcies (actual Josep Ximeno), l’espai que anys després serà la plaça Gravalosa, amb imatges signades per ell i publicades també en revistes. Aquestes imatges suggereixen un període d’aprenentatge autodidacte, possiblement amb manuals i llibres.
Les postals estaven de moda a principis del segle XX i Garriga va aprofitar aquest fenomen per difondre imatges de Sant Hilari i les Guilleries, contribuint així a ampliar el patrimoni fotogràfic local. Les seves primeres postals eren foto-postals, editades directament sobre paper fotogràfic de mida postal.
Posteriorment, va col·laborar amb l’editor Josep Thomas de Barcelona, que va publicar les seves imatges amb la tècnica de la fototípia, facilitant una major producció. Les postals de Garriga van introduir nous temes i paisatges de la regió, amb indrets com la Roca Foradada, la Gorga de la Plana, i altres, el que actualment es coneix com la Ruta dels Carboners. No tan sols va fer col·leccions de postals de Sant Hilari, també d’Arbúcies, i de Tordera, on estava empadronat des del 1915.
L’aportació fotogràfica més significativa de Garriga és, possiblement, la seva sèrie de retrats grupals, la majoria a la plaça Verdaguer. Arribava a fotografiar grups nombrosos, alguns de més de cent persones, la major part estiuejants.
L’obra de Joaquim Garriga esdevé un valuós testimoni de l’arribada de la modernitat a Sant Hilari. Les seves fotografies van capturar en essència elements nous com els cotxes de línia, els automòbils i l’electricitat. Són també una eina molt valuosa per a l’estudi de la transformació social, la moda, l’urbanisme. A través de les seves imatges, podem observar l’evolució del seu entorn més immediat. Garriga, com a contemporani d’altres figures culturals i modernistes com Josep Ximeno Planas, va compartir amb elles l’interès per reflectir i difondre aquests canvis.