Anys enrere, el 13 de gener per la festivitat de Sant Hilari es celebrava una fira a la plaça de l’Església.
Sant Hilari, patró del poble en plena setmana dels barbuts.
Avui, dia 13 de gener és Sant Hilari, en plena setmana dels Barbuts que, segons la tradició popular catalana, és la setmana més freda i crua de tot l’any.
El nom és en honor als sants que celebren la seva onomàstica aquesta setmana, el dia 13 Sant Hilari, Sant Pau ermità i Sant Maur el dia 15 i Sant Antoni Abat el dia 17 de gener. Tots ells, representats a les iconografies eclesiàstiques com a personatges amb grans barbes, d’aquí el nom de la Setmana dels Barbuts.
Festivitat de Sant Hilari.
Actualment ja no es celebra la diada de Sant Hilari com es feia fa uns anys. En Xavi Clos, en el seu darrer llibre “Cròniques del meu dia a dia a Sant Hilari Sacalm” ens descriu com era fa uns anys la celebració d’aquesta diada assenyalada.
“El 13 de gener, festivitat de Sant Hilari i patró del poble, a part d’una missa, es celebrava la Fira, que aplegava molta gent. A la plaça de l’Església i part del carrer Rectoria hi havia moltes parades de venedors i de xarlatans que portaven mantes i dominaven l’art de l’oratòria i, si en compraves una, te’n regalaven tres. El que més èxit tenia, però, era el xarlatà de l’ungüent de la serp: portava una serp viva al coll, a tall de bufanda, i duia pots de llauna amb la foto d’una serp; els vells hi tenien molta fe, i alguns venien expressament de pagès a comprar aquesta mena de pomada amb la que es feien fregues i, deien, calmava el dolor muscular. També venien roba, collarets, arracades, torrons i altres coses.”
Tres setmanes després se celebrava el Firot, que era un mercat del porc. La dita que ens ha quedat diu: per la Fira la nina i pel Firot el xicot.