05—02—2021

Repensem el consum d’envasos

Cada hilarienc i hilarienca genera, de mitjana, al voltant de 50 quilos d’envasos a l’any.

Repensem el consum d’envasos

Els nostres hàbits de consum tenen conseqüències mediambientals importants. Una d’elles, ben visible a casa nostra, és la quantitat de residus d’envasos que generem. De mitjana cada hilarienc i hilarienca genera al voltant de 50 quilos d’envasos a l’any.

 

Dins de la fracció envasos, el plàstic és un dels materials més usats com a envàs per la seva lleugeresa, impermeabilitat i baix cost. Al mateix temps, però, també pot generar un greu problema quan aquest arriba al medi, ja que té un procés de degradació molt llarg i s’acaba transformant en microplàstics – fragments inferiors a 5 mm – que poden entrar a la cadena tròfica i alterar el funcionament biològic dels organismes vius. 

 

Envasos que hem de separar en aquesta fracció: envasos de plàstic (bosses, ampolles, detergents i sabons, safates, envasos i tapes de iogurt), llaunes de refrescos i conserves, brics, safates de porexpan, paper i safates d’alumini, plàstic-film, paper de cel·lofana, esprais de productes no tòxics buits (desodorants, laques, escumes d’afaitar, etc.), i tots aquells envasos identificats amb el punt verd ♻️  que ens indica que són reciclables.

 

Envasos que NO podem posar-hi: els envasos exclusivament de cartró, que aniran amb la fracció del paper; els envasos de productes tòxics, pintures o productes químics, joguines de plàstic, petits electrodomèstics i objectes decoratius de plàstic, que hauran de dur-se a la Deixalleria.

 

La complexitat de la gestió d’aquesta fracció és la diferent tipologia d’envasos que es recullen, com ara l’alumini, el plàstic PET, el polipropilè o els brics, entre altres. Per això, per poder ser reciclats han de passar per una planta de triatge, en el nostre cas el triatge es fa a Llagostera, on se separen els diferents materials en piles i d’aquí es porten cap a indústries especialitzades per tal d’obtenir matèries primeres reciclades.

 

L’engranatge per reciclar aquesta fracció és costós econòmicament i ambientalment, d’aquí la importància de reduir-ne la generació i ser més sostenibles. Algunes idees per aconseguir-ho són:

  • Repensar el consum que fem de productes i aliments envasats
  • Prioritzar la compra de productes naturals, frescos, de proximitat i a granel, que podem trobar al mercat i a les botigues del poble. D’aquesta manera, no pagarem l’envàs sinó el producte!
  • Utilitzar bosses de roba, cabàs o bosses reutilitzables
  • Reutilitzar en l’àmbit domèstic les bosses i donar una segona vida als envasos

 

En la recollida porta a porta es poden utilitzar les bosses de plàstic que tingueu per casa, i així evitar comprar-ne de noves. Recomanem també premsar els envasos per reduir el volum que ocupen tant a casa com a la via pública i al camió d’escombraries.

 

I per últim, presentem les 5 erres que ens ajudaran a aconseguir un món més sostenible: Responsabilitzar-se, Repensar, Reduir, Reutilitzar i Reciclar. El canvi és cosa de tots i totes!

Notícies