23—11—2022

Un estudi sobre els refugis climàtics per a la fauna aquàtica rep el Premi de Recerca Guilleries 2022 de la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar

Un grup de biòlegs elaborarà una diagnosi dels ambients aquàtics més valuosos de les Guilleries

Un estudi sobre els refugis climàtics per a la fauna aquàtica rep el Premi de Recerca Guilleries 2022 de la Càtedra de l’Aigua, Natura i  Benestar

El projecte d’estudi de “Diagnosi de l’estat de conservació de refugis climàtics per a la fauna aquàtica al Massís de les Guilleries”, presentat per Pau Ortega i Colet, Iago Pérez Novo i Quim Pou-Rovira, ha estat el guanyador de la quarta convocatòria del Premi de Recerca Guilleries, de 2022, que concedeix la Càtedra interuniversitària de l’Aigua, Natura i Benestar (http://www.catedraaigua.cat).

 

Impulsada per l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic – UCC) i la Universitat de Girona (UdG), la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar convoca aquests guardons, amb la col·laboració del Consorci de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, amb l’objectiu de promoure la recerca del patrimoni natural de les Guilleries en les temàtiques de l’aigua, el territori i la biodiversitat.

 

Aquest grup de biòlegs, formats a la UVic-UCC i a la UdG, faran una diagnosi i proposaran actuacions de conservació dels ecosistemes aquàtics continentals de les Guilleries i la seva fauna associada, amb l’objectiu que serveixin de refugi climàtic d’espècies amenaçades.

 

Davant l’escenari de canvi climàtic actual, els massissos muntanyosos com el de les Guilleries ofereixen un refugi per a moltes espècies, perquè s’hi mantenen fons de vall frondosos, amb cursos fluvials i altres punts d’aigua amb temperatures relativament més fresques i humides que al seu voltant. Els organismes lligats a masses d’aigua estan actualment en regressió i cal actuar per la conservació d’espècies aquàtiques d’elevat interès, com el barb de muntanya (Barbus meridionalis) o l’esparver d’aigua (Oxygastra curtisii).

 

La quarta convocatòria del premi s’ha tancat amb sis candidatures. El jurat ha fet una valoració molt bona de tots els projectes i ha manifestat la dificultat d’escollir-ne una, perquè totes tenien un interès científic molt destacat. El Premi de Recerca Guilleries vol incentivar la investigació en tres línies: l’aigua, el territori i la biodiversitat. El guardó està dotat amb 5.000 euros.

 

El treball científic s’ha de desenvolupar al llarg d’un any i s’editarà en el marc de la col·lecció “Guilleries, Aigua i Territori” de la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar i Eumo Editorial, que recull els projectes guanyadors dels Premis Anuals de Recerca Guilleries.

 

https://www.catedraaigua.cat/publicacions

 

(Imatge: Riera de Mas Claver. Foto de David Soler)

Notícies