24—03—2022

Pol Riera i Laura Tornés exposen els treballs de recerca becats per la Càtedra de l’Aigua

Les recerques premiades tracten sobre la invasió de la papallona del boix i l’estratègia publicitària de Font Vella

Pol Riera i Laura Tornés exposen els treballs de recerca becats per la Càtedra de l’Aigua

Ahir, durant la Jornada del Medi Ambient, es van presentar els resultats de les dues recerques premiades dels estudiants Pol Riera i Laura Tornés de l’Institut Montsoriu d’Arbúcies.

 

La Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar, impulsada per la Universitat de Girona, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i l’Ajuntament de Sant Hilari, ofereix unes beques dotades en 400 euros per a desenvolupar treballs de recerca de Batxillerat sobre les Guilleries i el seu entorn.

 

Pol Riera va exposar “Evolució de la invasió biològica de la papallona del boix i l’estat dels boixos afectats a l’Espai Natural de les Guilleries – Savassona i al municipi d’Arbúcies”.

 

Riera ha estudiat aquesta plaga en els municipis de Tavèrnoles, Sant Julià de Vilatorta i Sant Sadurní d’Osormort, i amb les dades que ha obtingut, des de 2018 a 2021, ha conclòs que “tot i que la presència de papallones del boix ha disminuït, la seva afectació és molt gran, provocant pèrdua de fulles i de creixement i en alguns casos, la mort de la planta”.

 

Laura Tornés va presentar “Estudi diacrònic de les estratègies publicitàries de Font Vella”. Ha analitzat les etiquetes, els anuncis i les publicacions El flabiol (una antiga publicació interna de Font Vella) i el Programa de Festa Major de Sant Hilari.

 

Una de les conclusions és que “a mesura que l’empresa s’ha anat fent gran, la publicitat ha anat creixent” i que ha guanyat pes el color blau en l’etiquetatge, el concepte de natura i puresa dels seus eslògans i l’ús de la llengua castellana. Tornés també en va destacar el fet que la publicitat de la marca vagi poc lligada al nom del poble de Sant Hilari.

 

Un cop finalitzades les presentacions dels estudiants, David Soler, un dels codirectors de la Càtedra de l’Aigua, va presentar la web fontsdelesguilleries.cat, que inclou fonts de tot el massís de les Guilleries i de zones del voltant.

 

El projecte dona a conèixer el catàleg de fonts i té com a objectiu promocionar la visita d’aquestes fonts i vetllar per la seva conservació. La ciutadania pot fer aportacions per ajudar a mantenir la web actualitzada.

Notícies