15—05—2020

Observa els ocells del teu jardí o balcó i col·labora amb l’Institut Català d’Ornitologia!

Aprèn a reconèixer els ocells que conviuen amb nosaltres sense moure’t de casa, amb el projecte de ciència ciutadana “Ocells dels jardins”. Connecta’t a la sessió de Jitsi el dilluns 18 de maig a les 16h i t’ho expliquem!

Observa els ocells del teu jardí o balcó i col·labora amb l’Institut Català d’Ornitologia!

Des de l’àrea de medi ambient de l’Ajuntament t’animem a participar al projecte de ciència ciutadana “Ocells dels Jardins”, on podràs aprendre a reconèixer els ocells que cohabiten amb nosaltres al poble i, al mateix temps, ajudar als científics a entendre el seu comportament, saber com els afecta el canvi climàtic i com les nostres ciutats i pobles contribueixen al seu desenvolupament.

 

A més, mentre duri el confinament, entre tots els participants al projecte, es sortejarà setmanalment un lot de 4 miniguies de natura gentilesa de Cossetània Edicions.

 

A continuació t’expliquem com participar:

 

1) Registra’t a la pàgina web de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) i dona d’alta el teu jardí o punt d’observació (hort, parc públic, balcó, etc.).

 

2) Imprimeix la fitxa de camp perquè la tinguis a mà a l’hora de fer les teves observacions.

 

3) Fes el recompte d’ocells. Identifica el dia i hora d’inici i fi de la teva observació a la fitxa de camp. Recomanem utilitzar sempre un llapis i així podràs reutilitzar la fitxa de camp per cada nova observació.

 

Idealment són interessants observacions d’entre 10 i 30 minuts. Durant l’observació anota cada individu diferent de les espècies que vegis que utilitzen el jardí (per exemple, per alimentar-se, refugiar-se, nidificar, etc.), no els que el sobrevolen sense parar-s’hi ni fer-ne cap ús.

 

Pots fer el comptatge cada dia, un cop al mes o de tant en tant al llarg de l’any. Seran especialment importants les observacions fetes l’última setmana de maig perquè coincidiran amb el període de nidificació!!

 

4) Introdueix les teves observacions a la pàgina web: dia, interval de temps i nombre total d’individus observats per espècie.

 

Les dades seran tractades per l’ICO i s’afegiran als resultats obtinguts fins al moment. Al vídeo de més avall es pot veure un resum de les observacions realitzades des del 15 de març fins l’1 de maig a nivell de tot Catalunya.

 

Anima’t i situa al mapa els ocells del nostre municipi!

 

I si ets prou ràpid i tens bon ull amb la càmera, comparteix la teva foto a l’instragram amb els hashtags #ocellsdelsjardins i #santhilarisacalm

 

El dilluns 18 de maig a les 16h connecta’t a https://meet.jit.si/OcellsdelsJardins_SHS i t’explicarem el projecte i podràs fer consultes i aclarir dubtes. Si et connectes des de l’ordinador només cal clicar l’enllaç, si et connectes des del mòbil cal que prèviament descarreguis l’aplicació per a Android i per a iOS.

 

 

Notícies