20—01—2020

Multitudinària representació de “un violador en el teu camí” a Sant Hilari.

La capital de Les Guilleries es suma a la protesta per la repressió que pateixen les dones de Xile.

Multitudinària representació de “un violador en el teu camí” a Sant Hilari.

Sant Hilari Sacalm ha celebrat aquest diumenge 19 de Gener un acte per solidaritzar-se amb les dones de Xile, rebutjar l’estructura patriarcal instaurada en el país sud-americà i la violència que hi pateixen, especialment les dones.
Des del passat més de Juliol l’associació de dones “la violeta”, l’associació GossosK9 i els partits amb representació a l’ajuntament han organitzat una concentració cada mes, per rebutjar la violència vers les dones. En aquesta ocasió l’acte s’ha centrat en solidaritzar-se amb la situació que viuen les dones a Xile i que va fer visible el col·lectiu feminista Las Tesis, quan van representar per primera vegada el passat 19 de Novembre la coreografia “un violador en tu camino” durant les protestes socials que van esclatar el 18 d’octubre a Xile. La performance pretén denunciar la violència que pateixen les dones i la complicitat d’un estat estructuralment patriarcalitzat.

 

L’acte ha començat amb un agraïment a tots els assistents per part dels organitzador, a càrrec de la Neus, presidenta de l’Associació de dones “LA violeta”. Seguidament hi ha hagut la participació de l’Estela i l’Andrea, dues dones d’Argentina i Xile respectivament, que viuen des de fa uns anys a Sant Hilari i que coneixen molt bé la situació de Xile. L’Estela, que comparteix les idees de diverses pensadores que fan activisme feminista com són Rita Segato i Silvia Federici i que han servit d’inspiració a Las Tesis, ha parlat d’aquest col·lectiu multidisciplinari que ha popularitzat la protesta xilena. Per la seva banda, l’Andrea, nascuda concretament a Valparaíso d’on també són originaries Las Tesis ha explicat la repressió que pateixen les dones al seu país, la connivència del mateix estat i ha instat a treballar per aconseguir un canvi radical de perspectiva envers les dones.

 

Seguidament un centenar de dones de Sant Hilari han omplert la Plaça Dr. Gravalosa per representar la coreografia “un violador en el teu camí” i amb una bena negra als ulls han interpretat la cançó de protesta de Las Tesis, traduïda al català. Amb aquest acte d’avui les hilarienques s’han sumat als molts municipis i ciutats del país i d’arreu del món que també han representat la coreografia que ja s’ha fet viral, i han contribuït a visibilitzar la repressió de les dones a Xile.

Notícies