De 10 a 1 del matí s’han fet ponències sobre el tema principal “La renaturalització dels nuclis urbans per fer-los més saludables”.
Més de 200 persones han seguit telemàticament la 5a Jornada de Les Guilleries: Aigua i territori de la Càtedra de l’Aigua, impulsada per l’Ajuntament de Sant Hilari, la Universitat de Girona i la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya.
Durant tot el matí s’han fet ponències que giraven entorn de “La renaturalització dels nuclis urbans per fer-los més saludables”. Es tracta d’un tema d’interès que ha guanyat pes arran del confinament per la Covid-19, ja que, tal com han explicat avui els experts, la transformació dels municipis aplicant millores mediambientals repercuteix positivament en la salut dels seus habitants.
L’arquitecte Eloi Juvillà obria el cicle de ponències fent aquesta reflexió: “La salut és com ens movem, per on ens movem i on vivim. Tot això correspon a un 70 % de la nostra salut”. En aquesta mateixa línia, l’epidemiòloga Mireia Gascón afirmava que diferents estudis demostren que apropar el verd a la ciutadania té un impacte positiu en la salut de les dones embarassades, afavoreix el desenvolupament cognitiu dels infants i millora el procés d’envelliment de la gent gran, entre d’altres. Totes les ponències es penjaran al web de la Càtedra de l’Aigua.
L’alcalde de Sant Hilari Joan Ramon Veciana ha agraït la participació de tothom, malgrat les circumstàncies actuals, i la bona feina de la Càtedra, que ha esdevingut un referent de bones pràctiques mediambientals en l’àmbit urbà.
A més, l’Ajuntament referma el compromís per la sostenibilitat mediambiental del poble amb un Pla de Biodiversitat que ja està en marxa. Partint d’una radiografia de l’estat actual de la natura i els espais verds de Sant Hilari, s’està estudiant com generar condicions que afavoreixin la biodiversitat del poble.