02—02—2022

Llums LED per realçar el nostre campanar

Enguany fa 100 anys que va finalitzar l’ampliació del campanar de Sant Hilari amb l’estructura actual

Llums LED per realçar el nostre campanar

Aquest any, coincidint amb el centenari de l’ampliació del campanar, s’ha canviat tot l’enllumenat del campanar per llums LED per a potenciar l’estalvi energètic i la qualitat lumínica.

 

La torre del campanar està situada sobre l’ala dreta de la façana principal de l’església i està dividida en dues parts ben diferenciades. La primera és del 1870 i la segona, que enguany farà cent anys de la seva construcció, va ser obra de l’arquitecte vigatà Josep Maria Pericas.

 

Així en parlava la publicació local Lliroia el 23 de juliol de 1922, que mencionava la llista de contribuents (es pot consultar a l’Arxiu Municipal) que ho van fer possible:

 

“Augmenta la concurrència de forasters, les importants reformes de Hotels i establiments particulars, s’obren noves carreteres que’ns intificaran arreu del món, se millora la urbanisació de carrers i places, i com a guaita vigilant de tanta grandesa el campanar de la Vila que anys feia esparava amb unes pobres teules, que una generació generosa acabés el seu ramatament, el tindrà proximament espléndit i digne de l’empenta i prosperitat que per a la Vila s’acosta.”

 

El campanar de l’església parroquial de Sant Hilari és un dels més alts de la comarca de La Selva (36,70 metres des del terra del carrer fins al pinacle al cim de la teulada). Només el superen el d’Amer (45,50 metres) i el de Vilobí d’Onyar (40 metres).

 

Ho explicava Delfí Dalmau en un article publicat al programa de Festa Major del 2002:

 

“Veurem que no és pas dels més robusts, però en canvi és el més esvelt de tots els comarcals. Així, doncs, els altres trenta i tants de la Selva apareixen més xaparros, fins i tot els més alts, ja que tenen una base més àmplia, i per això el nostre campanar, guia i bandera de la vila, senyala amb elegància la volta celeste i ens dirigeix amb esveltesa la mirada espiritual envers les altures”.

 

S’han anat fent millores al campanar al llarg dels anys i l’enllumenat LED que s’acaba d’instal·lar realçarà aquesta icona de Sant Hilari.

Notícies