01—04—2020

La importància de l’establiment de rutines a casa

La Regidoria d’Educació facilita recomanacions per afavorir  benestar psicològic, emocional i afectiu dels nens i nenes en l’entorn familiar i de confinament.

La importància de l’establiment de rutines a casa

Ja portem uns quants dies de confinament, i segurament està sent per a tots i totes, un moment dur i intens on s’interrelacionen diferents fases i estones del dia, algunes més positives que d’altres. Per això, us volem plantejar algunes propostes que poden afavorir a un benestar psicològic, emocional i afectiu dels vostres fills i filles, i en defintiva, de cada realitat familiar.

 

AVUI ENS CENTRAREM AMB LES RUTINES

Com ja sabeu, és recomanable establir una certes rutines i segurament molts de vosaltres  ja ho estigueu fent i tingueu estructurat el dia, us animem a seguir-ho fent i us facilitarem algunes idees i suggeriments que esperem que us siguin útils.

 

Com que el Coronavirus ens ha obligat a quedar-nos a casa, ha fet que haguéssim de canviar el nostre medi (espai-temps) fent canviar per complert l’organització quotidiana i les rutines diàries. Una de les qüestions més importants, donada aquesta nova realitat, per tal de poder atendre a les necessitats de tots els membres de la família, és organitzar-nos i estructurar el dia a dia.

 

Per tant, és recomanable que la planificació sigui consensuada i la pugueu fer tots els membres de la família, ja que pels més petits, les rutines els ajuden a predir què passarà, estar tranquils i sentir-se segurs afavorint el seu propi benestar.

 

Pel que fa als infants i joves, els ajudarà a reforçar l’autodisciplina i autonomia, és a dir, la capacitat d’autoregulació del seu propi dia a dia, fomentant hàbits saludables i d’aprenentatge. I,finalment, als adults ens permet estructurar-nos en moments d’incertesa.

 

Aquestes rutines també ens permetran planificar i ocupar-nos equilibradament de les tasques domèstiques, el teletreball, et. sense sobrecarregar a un dels membres de la família alhora que garantim que els menors puguin estar atesos sempre per algun adult.

 

IDEES i/o orientacions per a la realització d’un horari setmanal

-Fer un horari setmanal (on tots els membres hi participin)

-L’horari que establiu és una guia i es pot ser flexible

-Respectar els horaris de cadascú

-Establir espais diferenciats: zones comunes, zones individuals, de descans, etc.

-Col·locar els horaris en un lloc visible per tothom

-Mantenir els horaris de son

-Crear o continuar amb els hàbits d’alimentació saludable

-Afegir hàbits d’higiene

-Limitar exposició a jocs i pantalles abans d’anar a dormir

-Utilitzar, sovint, del reforç positiu

-Realitzar activitats lúdiques:Balls,escoltar música

-Realitzar activitats creatives: Pintura, manualitats, receptes.

-Realitzar activitats virtuals

-Fer activitats diferents o especials durant el cap de setmana: fer el toc, fer una barbacoa, fer una nit de cinema amb crispetes, menjar pizza, dormir d’acampada al menjador, entre d’altres.

 

Notícies