14—03—2024

Jornada del Medi Ambient amb Godai Garcia

S’hi han presentat els Treballs de Recerca d’en Bernat Porta i l’Irma Masnou, becats per la Càtedra de l’Aigua el 2023, i s’han anunciat les guanyadores dels ajuts per aquest curs, Júlia Mercader i Xènia Lara

Jornada del Medi Ambient amb Godai Garcia

La Sala Noble ha acollit aquest dimecres la Jornada del Medi Ambient. S’hi han presentat els dos Treballs de Recerca d’estudiants de batxillerat becats per la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar el curs 2023-24. Els codirectors de la Càtedra, David Soler i Marc Ordeix, celebren que “aquests ajuts s’han consolidat i setze joves han pogut desenvolupar el seu treball amb vessant mediambiental a casa” i han destacat l’alt nivell de les investigacions realitzades.

 

L’alcalde Jordi Rotllant va agrair la tasca de la Càtedra de l’Aigua, dels estudiants becats i dels instituts, tutors i universitats que contribueixen a promoure la recerca del nostre entorn: “Avui l’Irma i en Bernat retornen tota la feina feta en la presentació i esperem que en un futur puguin continuar fent coses importants per al nostre poble”.

 

En Bernat Porta Rojas, de l’Institut Anton Busquets i Punset de Sant Hilari Sacalm, va explicar els resultats del seu treball, “Anàlisi de les aigües de les fonts de Sant Hilari Sacalm”, que ha tingut el suport de tutorització per part de la investigadora Anna Menció Domingo (UdG).

 

L’Irma Masnou Colon, de l’Institut Montsoriu d’Arbúcies, va exposar el treball “La influència de les aigües de Sant Hilari Sacalm en el creixement de les plantes”, que ha comptat amb el suport de tutorització de la investigadora Diana Elisa Jiménez de Santiago (CTBETA de la UVic-UCC).

 

Godai Garcia, nom artístic del polifacètic Galdric Plana, va oferir un monòleg amb rerefons naturalista i filosòfic per cloure aquesta jornada que se celebra anualment amb motiu dels Dies Mundials dels Boscos i de l’Aigua. Després de fer broma sobre l’elecció entre dos mons, el vell i el modern, “el caos o l’Excel”, va tancar la seva intervenció amb un tema “existencial”: la galleda que hem de tenir a prop de la dutxa per recollir l’aigua mentre no surt calenta.

 

Abans de la cloenda de l’acte es va comunicar el nom dels dos estudiants que rebran els nous ajuts per a Treballs de Recerca d’estudiants de batxillerat de la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar per al curs 2024-25: la Júlia Mercader Roura, de l’Institut Montsoriu d’Arbúcies, per l’estudi “Anàlisi comparativa del funcionament i eficiència de les depuradores d’Arbúcies i de Sant Hilari Sacalm”, i la Xènia Lara Ripoll, de l’Institut Anton Busquets i Punset de Sant Hilari, per l’”Estudi de l’impacte de la instal·lació d’una illa flotant vegetada en una bassa de Sant Hilari”. Els investigadors que duran a terme les tasques d’assessorament científic de cada treball són, respectivament, Maria Soria Estremera, investigadora del Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis de la UVic-UCC, i Jordi Compte Ciurana, professor i investigador del Grup de recerca en Ecologia Aquàtica Continental, Departament de Ciències Ambientals, de la UdG.

Notícies