15—02—2024

Jordi Baucells: “La natura torna a entrar a la ciutat. Però l’acceptarem?”

Un centenar d’assistents a la 8a Jornada Guilleries de la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar

Jordi Baucells: “La natura torna a entrar a la ciutat. Però l’acceptarem?”

El Centre Aqua ha acollit aquest matí la 8a Jornada Guilleries de la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar, impulsada per l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i la Universitat de Girona. Aquí podeu veure el vídeo amb totes les ponències.

 

El primer ponent, Roger Vila, responsable Tècnic de Bionet, ha parlat dels nous rodenticides i ha destacat que “és important tenir el coneixement per saber aplicar les mesures adients per no perjudicar el medi”. Ha parlat d’alternatives als raticides com el colecalciferol o l’alfacloralosa.

 

Jordi Baucells, director de Gestió de Residus i Biodiversitat, S.L., ha reivindicat el valor d’espècies que ajuden a controlar els rosegadors. En aquest sentit, ha afirmat que “la natura torna a entrar a la ciutat perquè de mica en mica li estem obrint les portes que tenia tancades”, tot i que ha advertit que “a la societat li costa pair els canvis més ràpid del compte”.

 

Baucells ha explicat com el gorjablanc és un gran especialista en petits rosegadors i que l’òliba abans menjava ratolins en nuclis urbans i ha deixat de fer-ho perquè es mor amb els raticides, tot i que s’està intentant solucionar-ho evitant els rodenticides anticoagulants. En canvi, diu que el gamarús, una espècie més valenta que l’òliba, s’atreveix a caçar les preses a prop de les cases.

 

Anna Ortuño, de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha parlat de la identificació i avaluació de la zoonosi i altres riscos higiènics associats a la presència de gossos i gats: “Cal fer un diagnòstic previ, un tractament mèdic adient i un control posttractament per evitar la dispersió dels paràsits”. També ha demanat “educació, civisme i tinença responsable d’animals”.

 

Cristina Molas, coordinadora dels Agents Cívics de l’Ajuntament de Vic, ha exposat com gestionen els refugis i colònies de gats a la capital osonenca: “L’objectiu és que no hi hagi cap gat al carrer i si ho aconseguim serà gràcies a les persones voluntàries que col·laboren amb la causa i ajuden a capturar gats”. Molas ha defensat que “si volem benestar animal, els gats han de viure a casa”.

 

La darrera ponent, Joana Colomer, responsable de projectes de gestió de Minuartia, ha explicat que “per solucionar conflictes amb els senglars, és necessari prevenir danys en zones urbanes (reduint el reg, no facilitant refugis, adaptant el mobiliari urbà, etc.), reduir la productivitat i augmentar les captures”. Cada any a Catalunya es capturen uns 70.000 senglars.

 

L’alcalde Jordi Rotllant, que ha donat la benvinguda juntament amb els dos codirectors de la Càtedra de l’Aigua, Marc Ordeix i David Soler, ha remarcat el valor de les Jornades Guilleries: “Treballem perquè el nostre entorn sigui més sostenible i això és possible amb la recerca i els projectes ja consolidats de la Càtedra de l’Aigua. La finalitat d’aquestes jornades és compartir problemàtiques que tenim en l’àmbit local”.

 

Aquestes jornades, que en les seves vuit edicions han tractat temes com les alternatives als herbicides, el control biològic de plagues o com minimitzar el risc d’incendis forestals, col·loquen Sant Hilari com a referent de bones pràctiques mediambientals i compten amb el suport del Pla Anual de Transferència Tecnològica del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

Notícies