La Fundació Sútia d’Art, l’Associació Planas Doria i l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm impulsen aquesta iniciativa conjunta per fer reviure l’obra del pintor relacionada amb la capital de les Guilleries
Aquest dilluns s’ha inaugurat una exposició, que es podrà visitar a la seu de la Fundació Sútia d’Art fins al febrer del 2025, amb quadres del pintor postimpressionista Francesc Planas Doria (1879 – 1955) nascut a Sabadell. L’acte ha comptat amb les intervencions de Joan Escolà, president de la Fundació Sútia d’Art; Josep Lluís Rognoni, un dels nets de Planas Doria; i Jordi Rotllant, alcalde de Sant Hilari Sacalm.
Les instal·lacions de la Sútia d’Art tenen una zona d’exposició, arxiu, taller i laboratori de fotografia i serigrafia. Joan Escolà en destaca l’esforç per adequar aquesta antiga nau i convertir-la en un espai on llueixi l’art. Durant la inauguració, Escolà ha remarcat que la seva fundació “neix per donar aixopluc a col·leccions d’art de la família i d’altres artistes” i que es proposa “descobrir un art que fins ara era amagat”. El nom de la fundació va molt lligat a aquesta idea. ‘Sútia’ és una paraula antiga molt arrelada al país i, en especial, al municipi hilarienc. Una sútia era una cavitat que servia per guardar les patates del camp. Pel que fa a l’exposició del pintor sabadellenc Planas Doria, que estiuejava a Sant Hilari, Escolà ha conclòs: “és una joia que segurament no es tornarà a veure més, així que disfruteu-la”.
En nom de l’Associació Planas Doria, ha parlat un dels nets del pintor. Josep Lluís Rognoni ha dit que en tenia el record d’un home senzill i humil i n’ha explicat diverses anècdotes. Ha ensenyat als assistents a l’exposició una medalla de comptapasses que havia heretat del seu avi i uns fulls de paper que corresponien a accions de l’Hotel Ritz de Barcelona del 1918 i de l’Autòdrom de Sitges del 1923 que havien donat al seu avi com a mètode de pagament en comptes de moneda, cosa que va resultar un engany. Rognoni ha destacat la unió de l’Ajuntament de Sant Hilari, la Fundació Sútia d’Art i l’Associació Planas Doria i ha demanat que “aquest esforç de comunicació duri per sempre”.
Just abans de fer la visita guiada amb explicacions de cada quadre per part de Joan Escolà, l’alcalde Jordi Rotllant ha volgut felicitar a totes les parts pel projecte que s’ha creat, destacant la importància de treballar a tres bandes: “És un projecte que comença avui i des de l’Ajuntament valorem tota la gran feina que hi ha al darrere amb aquest patrimoni guiller, com us agrada dir des de la Sútia d’Art, que va quedar adormit. Encara queda molt art, matisos i història per explicar”. Fa pocs mesos, la Fundació Sútia d’Art i l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm van firmar un conveni de col·laboració amb l’objectiu de dur a terme accions conjuntes que han de servir per preservar i potenciar el patrimoni local.
Sant Hilari Sacalm està de Festa Major aquesta setmana i dins el programa d’activitats festives s’inclou la visita guiada gratuïta a l’exposició Planas Doria durant els dies 23 i 24 d’agost a les 12 del migdia.