29—09—2021

Una mica d’història de la creu de Sant Miquel

L’any 1957 es va col·locar la creu a Sant Miquel de les Formigues i va néixer una tradició, ara perduda, d’anar-hi cada 29 de setembre

Una mica d’història de la creu de Sant Miquel

Anys enrere era tradició anar a Sant Miquel de les Formigues cada 29 de setembre, o el cap de setmana més pròxim.

 

L’explicació és que el 16 de setembre del 1957 el grup excursionista local Forces, Forts i Ferms va col·locar la creu i per celebrar-ho es va fer una gran festa uns dies després, el 29 de setembre (festivitat de Sant Miquel Arcàngel).

 

Sant Miquel és el punt més elevat de les Guilleries (1.204 metres) i un punt emblemàtic de Sant Hilari. En un article publicat al programa de Festa Major del 2007, quan es commemorava el 50è aniversari de la col·locació de la creu, l’Àngel Serradesanferm documentava amb detall el procés:

 

“Es va fer com una mena de tria dels projectes que s’havien fet i s’escollí el d’en Josep M. Vila i el treball de forjar-la d’en Xavier Vila. Foren moltes les dificultats perquè el material de tot tipus, ciment, sorra, eines, i en especial la grossa creu amb les seves formigues a la base i que té una altura de 4,65 metres, s’havia de fer arribar a pes de braços des de font Sa Guarda. La part de paleta anà més a càrrec d’en Simón Padrós, però hi havia l’esforç de tots. Es pagà amb aportacions de gent del poble i de la colònia estiuenca.”

 

La fita era prou important com per fer durar les celebracions. El 28, el dia abans de la gran festa, es va fer un repic general de campanes. L’endemà a les 10 sortia la comitiva cap a Sant Miquel per beneir la creu. Qui va oficiar la missa va ser el mossèn Josep M. Alimbau i per part de Forces, Forts i Ferms van fer diversos parlaments i van cantar el nou himne del grup.

 

L’Àngel Serradesanferm complementava el seu escrit amb dades històriques interessants de Sant Miquel de les Formigues i amb algunes llegendes relacionades amb aquest cim. Us en recomanem la lectura (pàgines 59-64):

 

https://www.bibgirona.cat/assets/documents/000/398/968/PFM_2007.pdf

 

Notícies