El 27 de gener és el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust
Avui, 27 de gener, es commemora el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, el genocidi dut a terme pel règim nacionalsocialista del Tercer Reich entre el 1933 i 1945.
El nazisme no tan sols va assassinar sis milions de jueus, sinó que s’hi han de sumar cinc milions de persones gitanes, homosexuals, discapacitades o contràries al nazisme. En total, onze milions de persones van ser deportades i exterminades.
Entre les víctimes hi podem comptar milers de catalans i, entre ells, tres nascuts a Sant Hilari: l’Àngel Artola Casals i els dos germans Isidre i Narcís Donadeu Buixalleu.
Tant els germans Donadeu com els Artola van acabar els seus dies a Gusen, un camp de concentració que depenia del de Mauthausen. Dels Artola, a part de l’Àngel, també hi havia el seu germà Ramon, que havia nascut a Campos (Mallorca).
ÀNGEL ARTOLA CASALS
Va néixer a Sant Hilari el 2 d’agost del 1903. Va estudiar magisteri a Barcelona, uns estudis que interromp per anar a fer el servei militar a l’Àfrica i que finalitza quan torna. També va ser jugador del C.D. Hilarienc i va jugar el primer partit de l’entitat el 1923.
Va fer de mestre a les Franqueses i va casar-se amb Rita Verdolet Serrallonga a Sant Hilari. Posteriorment, va aconseguir plaça de mestre a Roda de Ter, on naixeria el seu fill Josep, que va exercir de sastre a Sant Hilari.
Tant a les Franqueses com a Roda de Ter es va reconèixer la bona tasca que va fer com a mestre.
No se li coneix afiliació política, però sí que, com la seva família, mantenia ideals nacionalistes i republicans. Finalitzada la guerra civil, va marxar a l’exili amb l’exèrcit republicà, per Portbou, i va ingressar al camp de concentració d’Argelers, al Vallespir.
Va poder sortir del camp per formar part de les CTE (Companyia de Treballadors Estrangers). Va hostatger-se a l’Hotel Les Messageries i consta que el seu recorregut en les CTE fou Captieux – base aèria de Châteaubernard – Cognac (on hi havia el seu germà amb la seva dona Dolors Soler (mestres els dos) – Angouleme.
NARCÍS DONADEU BUIXALLEU
En Narcís va néixer el 26 d’agost de 1907 al barri de l’Hospital de Sant Hilari Sacalm. Fill de Ramon Donadeu Busquets, rodellaire, i de Josefa Buixalleu Puig.
Durant l’inici de la guerra civil, va ser membre del Comitè Revolucionari Antifeixista de Sant Hilari. El van tancar a la presó d’Anoguleme (camp de refugiats republicans espanyols), i el 20 d’agost va agafar el famós comboi del 927, junt amb el seu germà Isidre i més de 900 republicans espanyols.
ISIDRE DONADEU BUIXALLEU
L’Isidre va néixer el 15 de març de 1918 a Sant Hilari i era membre del comitè revolucionari. Consta que el van empresonar a Angouleme i d’aquí a Gusen.
Tres hilariencs assassinats a Mauthausen – Gusen
El 24 d’agost de 1940, els germans Artola Casals i Donadeu Buixalleu travessaven la maleïda porta del camp de Mauthausen. L’Isidre Donadeu, en Narcís Donadeu i en Ramon Artola van ser traslladats a Gusen el 24 de gener del següent any, mentre que l’Àngel ho faria uns dies més tard, el 17 de febrer de 1941. Van ser 4 dels 1582 catalans assassinats a Gusen.
En Narcís Donadeu, amb 34 anys, va morir el 3 de maig del 1941, set mesos després d’arribar a Mathausen.
L’Angel Artola va morir el 12 d’agost de 1941 amb 38 anys i el seu germà Ramon uns dies més tard, el 31 d’agost, a l’edat de 29 anys.
Finalment, l’últim hilarienc que quedava al camp, l’Isidre Donadeu, va morir el 28 de novembre de 1941 amb 24 anys.