24—03—2022

Francesc Mauri: “Segurament arribem una mica tard, però podem mitigar-ho”

El geògraf i meteoròleg imparteix una ponència sobre el canvi climàtic

Francesc Mauri: “Segurament arribem una mica tard, però podem mitigar-ho”

La Sala Noble de Sant Hilari es va omplir per escoltar la ponència de Francesc Mauri i, abans de donar pas al geògraf i meteoròleg de TV3, el regidor de medi ambient, Jordi Rotllant va reivindicar la importància del canvi climàtic i com aquest afectarà directament al nostre entorn: “No es tracta només d’estudiar el temps que farà avui o demà, sinó com serà d’aquí a deu anys. La pandèmia ens ha fet ser més conscients que com a homes som vulnerables i no podem perdre el respecte a la natura. Som una espècie més, igual que la resta d’animals.”

 

Francesc Mauri va llançar un avís que acte seguit va voler vestir d’optimisme: “Segurament arribem una mica tard, però el que podem fer és mitigar-ho”. Es va referir a una època que es va acabant a marxes forçades i com a nivell individual es poden fer moltes coses a cost zero per contribuir-hi positivament.

 

Va parlar de l’evolució de la temperatura planetària i de com són de perjudicials el gas i el petroli, emetent grans quantitats de CO₂. “Estem retornant una cosa a la natura que no li és natural en el seu cicle”. Va repassar la climatologia de la història de la humanitat i ho va acompanyar de dades més precises durant els últims segles. “Els períodes entre pluges s’allarguen i els boscos pateixen”, afirmava el meteoròleg.

 

Mauri va insistir en la idea que la transformació del paisatge és inevitable: “No hi ha res a la terra que no canviï i el temps sempre canvia”. I va explicar com fins i tot les revolucions socials poden anar molt lligades amb el clima. En va treure l’exemple de la Revolució Francesa i de com el fred va malmetre els camps i va provocar gana. Sense menysprear les raons ideològiques, “el clima va ser letal per revolucionar la gent”.

 

Va proposar una gran quantitat d’idees per pal·liar els efectes del canvi climàtic: des d’apostar per energies renovables, insistir en el reciclatge, tenir en compte la climatització amb un bon aïllament de l’habitatge, exigir energia A a les empreses elèctriques (i no pas la D o la G que són més habituals), fer un consum responsable i de proximitat, etc.

 

El públic va mostrar interès compartint debat amb el ponent. Es va parlar de l’equilibri necessari entre el món rural i el món urbà, de la poca eficiència pel que fa a l’estalvi energètic del canvi d’hora que s’aplicarà aquest cap de setmana i de com la ciència i el coneixement evolucionen i cal posar-se al dia per no caure en l’obsolescència. Francesc Mauri va reclamar ser actius en les decisions individuals que afecten el canvi climàtic encara que suposi perdre comoditat o diners: “Hi ha qui es queda al sofà i hi ha qui opta pel risc i fer la revolució, però quedar-se al sofà és el risc més gran”.

Notícies