El geògraf i meteoròleg imparteix una ponència sobre el canvi climàtic
La Sala Noble de Sant Hilari es va omplir per escoltar la ponència de Francesc Mauri i, abans de donar pas al geògraf i meteoròleg de TV3, el regidor de medi ambient, Jordi Rotllant va reivindicar la importància del canvi climàtic i com aquest afectarà directament al nostre entorn: “No es tracta només d’estudiar el temps que farà avui o demà, sinó com serà d’aquí a deu anys. La pandèmia ens ha fet ser més conscients que com a homes som vulnerables i no podem perdre el respecte a la natura. Som una espècie més, igual que la resta d’animals.”
Francesc Mauri va llançar un avís que acte seguit va voler vestir d’optimisme: “Segurament arribem una mica tard, però el que podem fer és mitigar-ho”. Es va referir a una època que es va acabant a marxes forçades i com a nivell individual es poden fer moltes coses a cost zero per contribuir-hi positivament.
Va parlar de l’evolució de la temperatura planetària i de com són de perjudicials el gas i el petroli, emetent grans quantitats de CO₂. “Estem retornant una cosa a la natura que no li és natural en el seu cicle”. Va repassar la climatologia de la història de la humanitat i ho va acompanyar de dades més precises durant els últims segles. “Els períodes entre pluges s’allarguen i els boscos pateixen”, afirmava el meteoròleg.
Mauri va insistir en la idea que la transformació del paisatge és inevitable: “No hi ha res a la terra que no canviï i el temps sempre canvia”. I va explicar com fins i tot les revolucions socials poden anar molt lligades amb el clima. En va treure l’exemple de la Revolució Francesa i de com el fred va malmetre els camps i va provocar gana. Sense menysprear les raons ideològiques, “el clima va ser letal per revolucionar la gent”.
Va proposar una gran quantitat d’idees per pal·liar els efectes del canvi climàtic: des d’apostar per energies renovables, insistir en el reciclatge, tenir en compte la climatització amb un bon aïllament de l’habitatge, exigir energia A a les empreses elèctriques (i no pas la D o la G que són més habituals), fer un consum responsable i de proximitat, etc.
El públic va mostrar interès compartint debat amb el ponent. Es va parlar de l’equilibri necessari entre el món rural i el món urbà, de la poca eficiència pel que fa a l’estalvi energètic del canvi d’hora que s’aplicarà aquest cap de setmana i de com la ciència i el coneixement evolucionen i cal posar-se al dia per no caure en l’obsolescència. Francesc Mauri va reclamar ser actius en les decisions individuals que afecten el canvi climàtic encara que suposi perdre comoditat o diners: “Hi ha qui es queda al sofà i hi ha qui opta pel risc i fer la revolució, però quedar-se al sofà és el risc més gran”.