13—09—2023

Fotos de la diada de Catalunya 2023 a la plaça Moragues

Desenes d’entitats van fer l’ofrena al general Josep Moragues en un acte que va comptar amb la participació dels gegants de Sant Hilari i la coral Veus Alegres

Fotos de la diada de Catalunya 2023 a la plaça Moragues

Sant Hilari ha celebrat la Diada Nacional de Catalunya amb la tradicional ofrena floral al general Moragues. En dies com aquests es demostra la importància del teixit associatiu que tenim al poble.

 

Aquí teniu les fotos amb les entitats que hi van participar.

 

L’alcalde Jordi Rotllant va destacar en el seu discurs el valor de la diada: “És aquella força i actitud que durant segles ens ha mantingut com a país. Una actitud que sota la directriu de les institucions, la força del poble, va permetre que Catalunya resistís més enllà de totes les possibilitats.”

 

I va remarcar la rellevància del nostre heroi hilarienc, un personatge transcendent en tota la participació catalana a la guerra de Successió i que també fou un represaliat a qui es van vulnerar els drets i pactes sobre la seva persona. Amb aquest acte retem homenatge a totes les persones que han treballat, lluitat i fins i tot mort per les llibertats del nostre país.

 

El simbolisme del monument que llueix a la plaça explica molt bé la presència de representants hilariencs a la Marxa dels Vigatans a Vic organitzada per Òmnium Cultural i a l’acte de Cardona del Memorial 1714. Tal com ha recordat l’alcalde, la porta petita del monument representa en Josep Moragues, pagès, fill de Sant Hilari, i la seva primera època on es va posicionar contra ocupacions franceses. Més endavant, va ser un dels signants del Pacte dels Vigatans on es comprometien a donar suport a l’Arxiduc Carles i en què Moragues va liderar els homes que van facilitar el desembarcament. El segon pòrtic del monument representa el General Moragues com a comandant de l’exèrcit català, governador de Castellciutat i defensor d’una de les últimes places que van resistir juntament amb Barcelona i Cardona.

Notícies