La ciutadania va poder conèixer les bases del Pla de Biodiversitat per als pròxims cinc anys i va presenciar l’alliberament d’un milà reial
Ahir es va presentar el Pla de Biodiversitat de Sant Hilari als Jardins de Can Rovira. L’Ajuntament de Sant Hilari, que fa temps que treballa per fer un poble més acollidor i més saludable, impulsarà una sèrie d’accions en els pròxims cinc anys que potenciaran la renaturalització de l’espai urbà.
Hi haurà un treball d’assessorament per reduir al màxim l’ús de pesticides i el control de plagues i s’està dissenyant la Caseta de la Biodiversitat, un espai de fusta que contindrà colònies de ratpenats, menjadores d’ocells, caixes niu, un hotel d’insectes i un jardí floral. Es presentarà d’aquí a uns mesos i serà l’aparador de la biodiversitat al poble.
Entre altres accions, s’insistirà en la recuperació de l’òliba a Sant Hilari, que n’hi havia hagut i va desaparèixer per l’ús dels raticides i pel canvi de vegetació del municipi. Fa dècades hi havia més camp i ara hi ha més bosc. Des de fa dos anys Sant Hilari té un petit hotel al campanar de l’església, des d’on s’alimenten les òlibes fins que aprenen a caçar i se’n van.
L’encarregat de redactar el pla i d’explicar-lo va ser Jordi Baucells, president de l’Institut Català d’Ornitologia. Mentre els nens i nenes construïen caixes niu que es van sortejar al final de l’acte, Baucells va exposar les línies principals que defineixen el projecte: “La base és l’espai verd perquè sense espai verd no hi ha animals que visquin i aquests espais els hem de cuidar de manera sostenible”. La feina mediambiental que s’ha fet des que el Partit Independent de Les Guilleries (PIG) va entrar al govern és una base molt important segons el biòleg, ja que la natura necessita temps i la feina feta és temps que ja es té guanyat.
La presentació es va convertir en una classe magistral sobre natura. Sant Hilari és un dels pocs llocs on hi nidifiquen cotxes cua-roja a Catalunya perquè necessiten tres elements que troben a l’entorn hilarienc: coníferes, bosc humit i edificis de fusta. A Sant Hilari actualment hi sobrevolen unes cinquanta parelles de cotxa cua-roja.
Un dels pilars d’aquest projecte serà la col·laboració de la ciutadania que contribuirà en les tasques de monitorització d’ocells i papallones. Es calcula que hi ha més de dues-centes espècies diferents de papallones a Sant Hilari i aquests censos serviran per demostrar que el Pla de Biodiversitat augmenta la varietat d’espècies al municipi.
Durant la setmana s’havia anunciat que es podria veure algun animal en viu i el públic, tant adult com infantil, estava pendent d’aquesta petita sorpresa. L’acte va finalitzar amb l’alliberament d’un milà reial.