Aquest mes de novembre s’ha fet el retorn del projecte de “Creació d’una colònia de ratpenats” escollit pel Consell d’Infants del curs passat.
El Consell d’Infants Municipal (CIM) que s’estava celebrant durant el curs passat, va quedar interromput de forma sobtada arran del confinament per la pandèmia de la Covid-19.
En aquells moments els nens i les nenes de 5è i 6è de les escoles Guilleries i Sant Josep, començaven a treballar amb el projecte que havien escollit d’entre les següents propostes: Caixes niu per insectívors, Colònies de ratpenats, Jardins Florals per insectes o Espai Natural a la depuradora.
A mitjans de desembre, després d’un període de treball i reflexió, els representants del CIM van celebrar en una sessió a la Sala de Plens de l’Ajuntament, que va servir per exposar les possibilitats de cada projecte, i va finalitzar amb una votació per escollir el projecte guanyador. Aquest projecte va ser la “creació d’una colònia de ratpenats” que ens hauria d’ajudar a preservar l’equilibri amb la natura al nucli urbà que estem cercant.
Durant el mes de maig, període en què els ratpenats busquen refugi per criar, es va procedir a la col·locació de quatre caixes niu. Malauradament no es va poder fer amb la presència de les escoles per motius del confinament. Tot i així, es troben en espais públics i són visibles des del carrer: Escola Guilleries (edifici cara nord-oest), Col·legi Sant Josep (entrada carrer Sant Benet), edifici de l’Ajuntament (entrada del pàrquing) i edifici de la Biblioteca (plaça Dr. Gravalosa).
Ara, una vegada reiniciat el curs escolar, des de les regidories de participació ciutadana, educació i medi ambient, s’ha treballat per fer un retorn de quina és la situació del projecte de creació de colònies de ratpenats als alumnes que, just ara fa un any, treballaven de valent per escollir un projecte de promoció de la biodiversitat pel nostre municipi.
Aquest mes de novembre, aprofitant una exposició temporal sobre ratpenats, cedida per la Universitat de Vic Universitat Central de Catalunya i ubicada a la Sala dels Roders, s’ha fet una xerrada amb els i les alumnes de 6è i 1r d’ESO de les escoles a càrrec del biòleg Jordi Baucells per conèixer la biologia d’aquest petit mamífer, els beneficis que ens aporta i conèixer els primers resultats del treball de recerca d’una estudiant de l’Institut d’Arbúcies, Gemma Morer, que confirmen la presència de fins a 16 espècies diferents de ratpenats al municipi, majoritàriament de Pipistrellus pipistrellus una espècie molt ben adaptada a l’entorn urbà, i una població actual d’uns 300 exemplars. En els propers mesos publicarem més informació sobre l’estudi i les dades obtingudes gràcies a les 1.800 audicions que ha realitzat aquesta alumna.
Per altra banda, l’Institut Anton Busquets i Punset a principis de novembre també va realitzar una xerrada de ratpenats a 1r d’ESO dins del Projecte “Mediterranis”, alumnes que el curs passat formaven part del Consell d’Infants.
Totes les espècies de ratpenats que tenim a Europa són insectívores i, per tant, són un bon aliat per mantenir les poblacions de mosquits i papallones nocturnes estables. Entre els humans i els ratpenats s’estableix una relació de simbiosi, on nosaltres els facilitem un lloc per viure i un medi apropiat lliure d’insecticides químics, i a canvi ells ens ajuden amb el control biològic de plagues.
Gràcies a aquest projecte escollit pels infants, a la seva feina, implicació i participació, juntament amb la resta d’accions en pro de la biodiversitat que des de fa anys s’estan duent a terme, Sant Hilari Sacalm es situa com un municipi pioner en la preservació de l’equilibri natural del territori!
Si teniu interès en conèixer més coses sobre aquest petit mamífer volador, podeu consultar els dos llibres sobre ratpenats que ha adquirit la Biblioteca municipal i que estan a disposició de tothom que ho desitgi.