S’ha parlat i molt, durant aquesta difícil situació de restricció, de la necessitat del confinament i els prejudicis que comportarà a posteriori pels infants.
Aquest passat dia 1 d’abril un conjunt d’associacions i entitats que treballen pels Drets dels Infants (entre aquestes hi ha la Casa dels drets dels infants) van fer arribar al Congreso de Los Diputados una petició per la flexibilització de les mesures de confinament dels infants.
La Casa dels Drets dels infants és un projecte de l’entitat Enjoy Children, presidida per la nostra convilatana Blanca Pugés i que pretén fomentar el respecte pels drets dels infants i incloure una mirada amb aquesta perspectiva, en tots els àmbits.
La petició formulada per la Casa dels Drets dels Infants, juntament amb el Centre d’assessorament i investigació de l’educació viva (CAIEV), diverses8M, Edualter, Senda-Centro de Acompañamiento a la família y a la Infància i Xarxa d’Educació Lliure (Xell) demana poder regularitzar la sortida diària dels infants de forma ordenada i amb les mesures de protecció pertinents, tal i com es fa en diversos països europeus. A més, denuncien que es vulnera el Dret fonamental al moviment i a l’estança en espais exteriors.
Per la seva banda, altres col·lectius denuncien que el confinament és molt desigual entre els infants i que les mesures de restriccions haurien de tenir present on estan les prioritats: pobresa infantil i igualtat d’oportunitats educatives.
El síndic de greuges, per la seva banda, també demana un relaxament del confinament pels infants.
Adelina Escandell, activista feminista, mestra jubilada i Presidenta de la Fundació l’alternativa reclama en un article “posar la vida al centre” o sigui que la societat prioritzi la cura amb que es tracta als infants i a la gent gran. A més, parlant de la situació actual llança la següent reflexió: ” assumim sense dubtar que els propietaris dels gossos són responsables i que poden sortir al carrer a passejar-los. Però, si es confia en els amos dels animals, perquè no es confia en que mares i pares seran igualment responsables de les seves criatures?”
El Catsalut, justifica la importància del confinament dels infants per què aquest col·lectiu no està exempt de contraure el virus, perquè els símptomes lleus es poden confondre amb una malaltia comuna i per la dificultat de seguir les mesures de prevenció recomanades.
El Ministre espanyol de Sanitat Salvador Illa apunta que “La infància és un vector de transmissió del virus. Sabem que les mesures alteren molt la quotidianitat de les famílies, però, si no penséssim que són absolutament necessàries, no les faríem”
Sembla que per el Gobierno de España, els motius econòmics afavoreixen la flexibilització del confinament a l’àmbit laboral, però els drets dels infants no són prou argument per alleugerir-ne les restriccions.
La polèmica està servida.