09—01—2021

El vot per correu, una opció per a unes eleccions segures

Per primera vegada, és possible demanar el vot per correu telemàticament mitjançant un certificat digital.

El vot per correu, una opció per a unes eleccions segures

Enguany s’han previst un seguit de mesures per assegurar unes eleccions legítimes, segures i accessibles per a tothom. Una d’aquestes mesures és la del foment del vot per correu entre tota la ciutadania cridada a votar. Es tracta d’un mecanisme que permetrà reduir la presencialitat als locals electorals el 14-F i farà possible exercir el dret a vot sense sortir de casa.

 

Des del 22 de desembre, i fins al 4 de febrer, ja es pot sol·licitar el vot per correu. Enguany, però, s’afegeix una novetat derivada de la pandèmia de la COVID-19: les eleccions de 2021 són les primeres en què es pot demanar el vot per correu de manera telemàtica mitjançant un certificat digital i sense necessitat d’anar presencialment a una oficina de Correus.

L’objectiu és facilitar la petició del vot per correu per internet el màxim possible, segons van acordar el Departament d’Acció Exterior i Correus, i va aprovar la Junta Electoral Central. 

 

D’aquesta manera, el vot per correu es pot sol·licitar tant: 

 

 • Per via telemàtica a través del web Correos.es amb un certificat electrònic reconegut.
  • L’idCAT Certificat. Aquí trobareu informació sobre com obtenir-lo. 
  • El DNI electrònic 
  • Altres certificats com FNMT o autonòmics equivalents a idCAT.
    
 • Presencialment i entregant personalment l’imprès a qualsevol oficina de Correus, acreditant la identitat mitjançant els següents documents originals:
  • El document nacional d’identitat (DNI) 
  • El passaport (amb fotografia i signatura del titular) 
  • El carnet de conduir (amb fotografia i la signatura de la persona titular) 

 

 

Una altra novetat de cara a les eleccions del 14-F, en cas que s’esculli l’opció de sol·licitar telemàticament el vot per correu des de l’Estat espanyol, és que, degut a la situació causada per la COVID-19, les persones podran exercir el seu dret a vot per correu en el mateix moment que l’empleat de Correus entregui la documentació electoral. Només cal entregar personalment el sobre electoral. L’empleat de Correus lliurarà a l’elector o electora un justificant acreditatiu del dipòsit de vot i, d’aquesta manera, s’evita haver d’anar novament a una oficina de Correus. Tanmateix, si l’elector o electora ho prefereix també podrà enviar el vot per correu certificat des d’una oficina de Correus, no més tard del 12 de febrer a les 14h 

 

Cal tenir en compte que, un cop l’Oficina del Cens Electoral admeti la sol·licitud del vot per correu, ja no es podrà votar de manera presencial a la mesa. 

Per primera vegada, és possible demanar el vot per correu telemàticament mitjançant un certificat digital

 

Notícies