17—04—2020

El reforç positiu

L’escola i les tasques que vindran, l’estrès, la gestió de la por, la incertesa, entres d’altres,  poden generar moments difícils de gestionar. És per aquest motiu que utilitzar estratègies que fomentin el reforç positiu ajudarà a resoldre les situacions difícils tant a infants com a joves i adults.

El reforç positiu

S’entén per reforç positiu un tipus de conseqüència que ajuda a que l’infant o jove s’esforci per millorar el seu comportament, ja que espera arribar a assolir els incentius que desitja. Alhora, permet reforçar les conductes a través de la motivació, així com reforçar l’autoestima i la seguretat. D’aquesta manera, podem dir que es tracta d’un mètode que ben utilitzat, resulta molt eficaç i pot ser de gran ajuda en aquests moments.

 

Alguns exemples de reforços positius:

 

1. A nivel afectiu:

–  Realizar comentaris positiu: somriures, comentaris com per exemple: m’agrada veure com t’estàs esforçant.

  • Fer un bon reconeixement de la tasca: m’ha agradat molt com ho has fet, bona feina.
  • Notar l’escalf o el contacte físic: petó, abraçada, encaixada de mans.
  • Realitzar felicitacions o elogis: et felicito!

 

2. En el gaudi de les activitats:

-Gaudir de temps lliure

-Llegir i/o escoltar música

-Fer encàrrecs

-Tenir un bon temps per jugar

-Realitzar una activitat especial en família

 

3. Sistema de reforç a través d’una graella:

Segurament heu sentit a parlar de la “graella de cares contentes o de punts” que en psicologia s’anomena economia de fitxes. Aquesta tècnica consisteix en quantificar l’assoliment de la conducta i donar punts i/o enganxines quan es realitza el comportament desitjat. Aquests punts es poden intercanviar per un reforç positiu, al final de la setmana. Pels més grans, es poden acumular els punts però no es pot deixar passar massa temps perquè sinó es desmotivaran.

 

COM FER-HO?

Per a que el reforç positiu sigui efectiu és important que:

-Els objectius siguin clars. La conducta que es vol assolir ha d’estar molt ben definida (els objectius massa genèrics generen fites massa difícils d’aconseguir i no funcionen).

-Els objectius siguin possibles i adequats a l’edat.

-Establir pocs objectius, es recomana un o dos objectius, i un màxim de quatre objectius alhora.

-El reforç positiu ha de ser immediat a la conducta i millor si és acompanyat sempre d’un reforç afectiu.

-El reforçament ha de ser sempre positiu. Un dels errors més comuns és registrar quan no s’ha realitzat correctament la conducta, aquest fet desmotiva o genera desinterès. Per tant, només enregistrarem les conductes aconseguides.

-Al final del dia es pot repassar els punts aconseguits, de vegades no dona temps durant el dia de registrar-ho i és el moment de repassar-ho i seguir motivant a l’infant.

-Exagerar el reforç positiu pot ser contraproduent, o felicitar constantment.

 

Exemples sobre com definir la conducta:

 

QUAN S’ACABA EL REFORÇ?

Es requereix d’un llarg període de temps per a que una conducta acabi sent interioritzada de forma natural en el comportament de l’infant i s’esdevingui de forma continuada. Per tant, caldrà continuar treballant amb el reforç positiu. No obstant, a mesura que es va consolidant la conducta, es pot anar espaiant el reforç i progressivament retirant.

 

Notícies