Sant Hilari va acollir un dels tallers de co-creació de peces audiovisuals de gran format amb tècniques d’intel·ligència artificial
S’ha desenvolupat un programa formatiu d’accions per la innovació digital dirigit als agents culturals-creatius del territori, amb l’objectiu de contribuir a la professionalització i competitivitat de la seva activitat.
S’han impulsat 3 laboratoris de co-creació de peces audiovisuals de gran format gràcies a tècniques d’intel·ligència artificial.
Cultura i transformació digital ha estat un programa impulsat per SelvaCultura per donar resposta a les dificultats de transformació digital a les que s’enfronta el sector cultural-creatiu, sobretot en territoris rurals fora dels circuits habituals d’espais formals d’innovació digital i tecnològica.
Durant tres mesos, d’abril a juny de 2023, un gran nombre i tipologia de participants, especialment artistes de diferents disciplines, han participat a les accions formatives per la innovació digital als espais d’innovació i experimentació digital adaptats a les particularitats del territori.
El programa formatiu ha comptat amb sessions presencials i en línia, on una quinzena de professionals han incidit en les diferents fases d’un projecte cultural: creació, comunicació i gestió cultural. S’ha ofert acompanyament individualitzat a projectes i s’han realitzat visites al Departament de cultura digital de la Generalitat de Catalunya, a l’exposició Digital Impact o la visita al centre d’arts digitals IDEAL., entre d’altres.
Els laboratoris de co-creació s’han impulsat als municipis de Sant Hilari Sacalm, Amer i Maçanet de la Selva. Uns tallers 100% pràctics d’aplicacions gratuïtes d’intel·ligència artificial per la generació d’imatges per ser projectades en format mapping de gran format. Els tallers es van dur a terme en tres jornades de treball a cada municipi i el resultat va ser la projecció dels mappings col·laboratius fets amb IA a les façanes d’edificis emblemàtics dels municipis.
Durant el programa s’han generat interessants i necessaris debats sobre el nou paradigma que suposen aquest tipus d’aplicacions i el nou concepte d’autoria que suposen, s’ha millorat la visibilització del talent local vinculat a l’art digital i s’ha aprofundit en els diferents camps creatius dels participants amb la descoberta de nous llenguatges i tècniques.
Totes les accions del programa han estat gratuïtes i s’ha creat una xarxa amb 73 agents participants vinculats a la creació contemporània, recerca i innovació en diferents camps creatius. Aquest programa ha estat subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc del Programa de projectes innovadors i experimentals.
El programa ha ofert als artistes de la comarca de la Selva noves eines digitals amb les quals continuar aprofundint en la seva pràctica diària i encarar nous projectes de futur, fusionant art, tecnologia i patrimoni. Obrint, al mateix temps, les portes a unes tecnologies que ja no es poden considerar de futur sinó de d’actual contemporaneïtat.
Aquí podeu veure el vídeo del mapping col·laboratiu amb intel·ligència artificial a Sant Hilari.