03—07—2020

El gas radó i els microplàstics són els dos treballs de recerca de batxillerat 2020 becats

La Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar selecciona un estudi sobre el gas radó i la salut humana i un altre sobre microplàstics en l’àmbit fluvial com a guanyadors de la quarta edició dels Ajuts a Treballs de Recerca de Batxillerat.

El gas radó i els microplàstics són els dos treballs de recerca de batxillerat 2020 becats

La Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar convoca cada any aquests ajuts, que tenen per objectiu incentivar la investigació científica entre estudiants de batxillerat que enfoquin els seus treballs a l’estudi del patrimoni natural i cultural de les Guilleries, en especial aquells relacionats amb l’aigua i la natura. La dotació econòmica de cada ajut és de 300€ per a l’estudiant i 100€ per al seu institut. Cada projecte, a més, compta amb el recolzament d’un professor o investigador d’Universitat, que realitza tasques d’assessorament i seguiment científic de la recerca.

 

Enguany els treballs seleccionats corresponen a en Josep Farrés Palomeras, de l’Institut Anton Busquets i Punset de Sant Hilari Sacalm, que durà a terme un “Estudi de la contaminació per radó a Sant Hilari Sacalm”. La tutora acadèmica serà Maria Tomàs Vives, i el tutor de la universitat serà el Dr. Carles Roqué i Pau, del Centre de Geologia i Cartografia Ambiental (GEOCAMB) de la Universitat de Girona.

 

El radó és un gas noble radioactiu que, segons estudis, causa entre el 3% i el 14% dels casos de càncer de pulmó. Aquest gas es forma de manera natural a partir del sòl i les roques allà on, per la naturalesa geològica del terreny, hi ha presència de minerals amb petits continguts d’elements radioactius com l’urani o el radi. Aquest és el cas dels granits, roques àmpliament presents a les Guilleries. El radó es dissipa i degrada ràpidament en l’aire, però es pot concentrar en espais tancats com ara edificis, si no disposen de ventilació adequada.

 

El principal objectiu d’aquest treball és determinar si a Sant Hilari Sacalm hi ha un risc alt d’exposició de la població al gas radó. També es vol avaluar si existeix una prevalença de càncer de pulmó a la població de Sant Hilari major que en altres poblacions de característiques similars i, si fos així, quina pot ser la contribució del gas radó.

 

El segon treball becat correson a na Maria Aguilera Masnou, de l’Institut Montsoriu d’Arbúcies, que estudiarà “Els microplàstics a la riera d’Osor”. La tutora acadèmica serà Susanna Vilar Bassó, i comptarà amb la tutorització de la Dra. Meritxell Abril Cuevas i el Dr. Lorenzo Proia, del Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya. 

 

Els microplàstics són plàstics de mida molt petita que entren al medi i el contaminen. El problema és que són tan petits, com el seu nom bé indica, que no sempre els podem percebre amb un simple cop de vista i sovint acaben arribant a rieres i platges a causa de l’acció humana, tant a partir de la degradació de residus que s’han deixat en el mateix medi com a partir de les aigües residuals.

 

En aquest cas, l’objectiu del treball es centrarà en avaluar la presència de microplàstics a la riera, i si aquesta concentració augmenta un cop passada la depuradora.

 

Ambdós treballs plantegen problemàtiques medi ambientals i de salut molt interessants i que poden passar desapercebudes. Així doncs, els resultats dels treballs aportaran unes dades i un coneixement del territori molt valuós. 

 

Des de l’Ajuntament i la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar, donem suport a la vostra motivació i agraïm també a tots i totes les estudiants que s’han animat a presentar el seu projecte en un moment de trasbals com han estat els darrers mesos del curs 2019/20, així com als respectius tutors acadèmics i equips directius dels instituts que els han donat suport.

 

Per a més informació de la Càtedra podeu consultar la seva web.

Notícies