05—11—2020

Detectada Xinxa americana del pi al nucli urbà

Arrel de les diverses consultes, aclarim el dubte de l’insecte que alguns veïns i veïnes han detectat al poble, la Xinxa americana del pi. Un espècie que ocasiona molèsties a nivell domèstic, però que és inofensiva a nivell urbà. On sí que té afectació és a nivell forestal.

Detectada Xinxa americana del pi al nucli urbà

Darrerament informàvem de com actuar en cas de detectar la plaga del Bernat marró marbrejat (Halyomorpha halys) -veure notícia del 28/10/2020- i hem rebut algunes consultes d’hilariencs i hilarienques que creien haver-ne vist a casa seva. La major part de casos detectats no es tractava del Bernat marró marbrejat, sinó de la Xinxa americana del pi (Leptoglossus occidentalis).

 

La Xinxa és un invasor d’origen nord-americà que fa anys que és present al nostre país. Es tracta d’una plaga que no representa cap amenaça a nivell de picades, ni tampoc de danys en les plantes de jardí. On sí representa un problema és a nivell forestal i l’activitat silvícola, ja que s’alimenta dels brots tendres dels pins, les pinyes i pinyons, afectant d’aquesta manera la capacitat de creixement i capacitat germinativa de les llavors de les coníferes.

 

A nivell biològic, segueix un patró molt similar al Bernat marbrejat i en aquesta època de l’any intenta trobar refugi en les zones habitades entrant als edificis per petits orificis. Igual que el Bernat, tampoc té un tractament específic i efectiu a nivell domèstic, i en qualsevol cas, es recomana la seva eliminació de manera manual o ofegant-los en aigua i sabó.

 

A nivell autonòmic i estatal és una espècies que està en estudi per valorar la seva distribució i afectació, de moment però no s’ha definit cap protocol d’actuació i/o tractament.

 

La presència d’aquest tipus de plagues ens referma la importància de gestionar de manera sostenible els ecosistemes, realitzar només aquells tractaments específics i selectius que siguin necessaris i apostar pel control biològic de plagues. D’aquesta manera, fomentem l’equilibri natural i l’autoregulació del medi.

Notícies