28—10—2020

Coneixes el “Bernat marró marbrejat”?

La Generalitat de Catalunya alerta de la presència d’una nova espècie invasora: el Bernat marró marbrejat. Un insecte d’origen asiàtic localitzat aquests darrers dies en alguns municipis de la demarcació de Girona.

Coneixes el “Bernat marró marbrejat”?

Durant aquests darrers dies, en alguns municipis de les comarques gironines s’està detectant la presència del bernat marró marbrejat (Halyomorpha halys), una espècie invasora que es desenvolupa i es reprodueix en un gran nombre de plantes i arbres d’espais verds, i quan arriba la tardor busca refugi als edificis urbans i construccions diverses per passar l’hivern.

 

Aquest insecte es localitza sobretot en ambients urbans i rurals, i no pessiga a les persones ni els animals, ni els transmet malalties. Resulta molest i comporta certa alarma perquè té la particularitat d’hivernar dins les construccions i els vehicles.

 

S’alimenta principalment de plantes dels parcs i de cultius agrícoles. Per aquest motiu la seva propagació representa una amenaça pels arbres fruiters i ornamentals, així com als cultius agrícoles.

 

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya i l’IRTA estan duent a terme un seguiment exhaustiu d’aquesta nova plaga. De forma conjunta amb la Universitat de Barcelona, han editat una guia tècnica per conèixer millor aquest insecte d’origen asiàtic i els mètodes de control més eficaços.

 

Actualment encara no s’ha pogut determinar un mètode efectiu i específic per al control biològic d’aquesta plaga, que és la política ambiental municipal que seguim per gestionar les plagues dels espais verds urbans. És per això, que el sistema que es proposa des del mateix Departament és una estratègia de Gestió Integrada de Plagues que combina diferents tècniques.

 

En la fase en què ens trobem a Catalunya es demana la col·laboració ciutadana per:

 

  • detectar-ne la presència, avisant a l’Ajuntament a través del correu electrònic mediambient@santhilari.cat o directament al Servei de Sanitat Vegetal a través de la publicació a la web https://natusfera.gbif.es/projects/hh-wanted 

 

  • controlar la població, capturant i eliminant els exemplars físicament: introduint-los en un recipient amb aigua i sabó, o simplement, deixar-los dins d’una bossa exposats al sol. No és recomanable l’ús d’insecticides, ja que no són específics per aquesta espècie.

 

Compte! es recomana no alliberar els exemplars al medi per evitar extendre més la plaga.

 

Per a més informació podeu consultar els documents del peu de la notícia. Gràcies per la vostra col·laboració!

Notícies