Des d’avui i fins al 12 de maig la comunitat islàmica celebra el Ramadà
Una part important de la població de Sant Hilari celebrarà el Ramadà des d’avui i fins al 12 de maig.
Ramadà és el nom del novè mes del calendari lunar islàmic i coincideix amb l’aparició de la lluna creixent després de la lluna nova.
Cada any, l’inici dels mesos lunars retrocedeix uns deu dies respecte al calendari solar i per això el Ramadà va rotant per totes les estacions de l’any.
Durant aquest període sagrat, el profeta Muhàmmad va rebre la primera revelació que suposa l’inici de l’islam.
Els musulmans compleixen el quart pilar de l’islam amb el dejuni voluntari de persones adultes i en bon estat de salut.
Deixant de consumir aliments i begudes i amb l’abstenció del tabac i les relacions sexuals durant les jornades diürnes, aconsegueixen una aproximació a Déu, purifiquen el cos d’agents externs i recorden la sort que tenen. Presten ajuda als necessitats i als qui no tenen tanta sort.
Els musulmans es lleven abans de la sortida del sol per esmorzar (suhûr) i fan el trencament del dejuni diari (iftâr) després de la posta de sol. És una prova de compromís de la fe individual i una forma de reforçar els lligams entre els membres d’aquesta comunitat.
Durant les nits, una vegada s’ha fet el primer àpat del dia, les mesquites s’omplen de fidels per pregar i recitar junts el text de l’Alcorà (tarâwih), que s’ha de completar per parts durant tot el mes. Per la comunitat islàmica, el Ramadà és un període d’efervescència familiar i comunitària.
Inici:
Comença avui, 13 d’abril.
Laylat al-Qadr:
La nit del 27 al 28 del mes de Ramadà se celebra la nit del destí o del poder (Laylat al-Qadr), que commemora l’inici de la revelació de l’Alcorà a Muhàmmad. Els musulmans més pietosos acostumen a passar la nit pregant atesa la rellevància d’aquesta data. Serà la nit del 8 de maig
Aïdu l-fitr:
El mes de Ramadà finalitza amb l’anomenada festa petita, que aquest any serà el 12 de maig. S’inicia amb una oració comunitària a primera hora del matí que obre la jornada festiva. És l’esdeveniment més multitudinari i aquell dia es deixa de fer el dejuni. En aquesta jornada també s’acostuma a fer una contribució solidària prèviament establerta per atendre els membres més necessitats de la comunitat (zakat).