David Soler: “Cal tenir clar què ens aporten les fonts. Si és una font com a actiu social o com a actiu ambiental”
Hem celebrat la 9a Jornada Guilleries de la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar – impulsada per l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i la Universitat de Girona – aquest dijous a l’Espai Aqua de Sant Hilari Sacalm amb l’objectiu d’aportar punts de vista i experiències que contribueixin a una millor gestió de les fonts d’aigua.
David Soler Hernández, codirector de la Càtedra de l’Aigua i també en representació del departament de Ciències Ambientals de la Universitat de Girona, ha parlat de l’estat actual de les fonts i de les perspectives en un escenari de canvi global.
Gustavo Ramon Wilhelmi, de Barcelona Cicle de l’Aigua, ha exposat com es gestionen les fonts públiques a la ciutat de Barcelona.
Mar García Miró, de l’Oficina Tècnica d’Avaluació i Gestió Ambiental i de l’Àrea d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona, ha aprofundit en la normativa de vigilància i control sanitari de les fonts públiques.
Marcos Fernández Martínez del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) ha explicat el “Projecte Fonts”, un seguiment de la biodiversitat al voltant de les fonts seminaturals. Han analitzat més de 400 fonts de Catalunya.
Lluís Pagespetit Blancafort de la Fundació Vincles ha tancat el cicle de ponències destacant la funció educativa de les fonts. Una iniciativa que porta per lema “De font en font aprenem de l’aigua”.
Aquestes jornades, que es fan anualment a Sant Hilari i que en les seves nou edicions han tractat temes com les alternatives als herbicides, el control biològic de plagues o com minimitzar el risc d’incendis forestals, són un referent de bones pràctiques mediambientals i compten amb el suport del Pla Anual de Transferència Tecnològica del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.