22—11—2021

Avets de Sant Hilari vesteixen de Nadal el país

Un clima idoni i la bona feina dels cultivadors locals converteixen Sant Hilari en el principal productor d’avets

Avets de Sant Hilari vesteixen de Nadal el país

La zona Montseny – Guilleries és la principal productora d’avets de Nadal del sud d’Europa. Una trentena de negocis, que majoritàriament es troben a Sant Hilari Sacalm, Espinelves i Viladrau, formen Cultivadors d’Arbres de Nadal Associats de Catalunya (CANAC) i distribueixen una gran part dels avets que es venen a la península Ibèrica.

 

El clima afavoreix la qualitat dels avets (moltes hores de sol, estius frescos i humits i un hivern amb el fred necessari), però un altre element indispensable és la feinada que es fa a cadascun dels cultius. Fan falta moltes mans per a la gran quantitat d’hectàrees que s’han de treballar.

 

De les places del país al mercat internacional

 

Són avets que es planten amb la finalitat de convertir-se en decoració nadalenca a Catalunya, Espanya i l’estranger. Recentment s’han col·locat avets de Sant Hilari en punts cèntrics de Barcelona, Terrassa o Madrid, entre altres, i també s’exporten a Itàlia, Bèlgica, França, Portugal, Alemanya i Suïssa.

 

La preocupació per l’entorn cada vegada es fa més evident i els avets de Can Jover Cultius ja compten amb la màxima certificació MPS Sustainable Quality, una associació internacional que controla els cultius a una cinquantena de països de tot el món. Aquesta distinció acredita que els arbres s’han cultivat seguint mètodes sostenibles i respectuosos amb el medi ambient.

 

Les espècies d’avets cultivats a Sant Hilari són ‘abies nordmanniana’, ‘abies concolor’, ‘picea omorika’ i ‘picea abis excelsa’. Es planten i s’acostumen a vendre a partir dels quatre anys. O, fins i tot, després de setanta anys, segons l’alçada de l’avet que s’esperi aconseguir. I quan acabin les festes, de molts d’aquests arbres se n’obtindrà fusta i compostatge per continuar amb un procés sostenible i d’aprofitament.

 

El millor avet de Nadal el trobareu aquí

 

L’any passat la situació sanitària per la covid-19 va obligar els productors a canviar les seves rutines. Es van cancel·lar les fires i calia potenciar la venda de quilòmetre zero i a través d’internet. Per això, l’Ajuntament de Sant Hilari va impulsar una campanya de promoció dels cultius locals.

 

Enguany tornen les fires de Nadal, que esdevenen grans aparadors per mostrar i vendre el producte. La campanya avança a bon ritme i fa dies que des de la capital de les Guilleries surten tràilers per repartir avets a botigues d’arreu del territori i a centres de jardineria o per col·locar-los directament en espais públics.

 

Si compreu un avet de les Guilleries, esteu adquirint el millor avet de Nadal del país! Podeu fer-ho a través dels productors locals: Vivers Guilleries, Cultius Miralpeix, Can Jover Cultius, Cultius la Pedra Llarga, Cultius Sacalm, Vivers Tortadès, Cultius Mas Les Planes i Vivers Pla de Joanet.

Notícies