Pere Renom va oferir una magistral ponència sobre l’extinció de les espècies i les estudiants Salma Bannada i Irene Alba Frigola van presentar els treballs de recerca becats per la Càtedra de l’Aigua
Ahir vam celebrar la Jornada del Medi Ambient i les estudiants dels Treballs de Recerca becats per la Càtedra de l’Aigua van presentar-ne les conclusions.
Salma Bannadi, estudiant de l’Institut Montsoriu d’Arbúcies, ha fet un estudi sobre la qualitat de les aigües de les fonts del Montseny-Guilleries i Irene Alba Frigola, estudiant de l’Escola FEDAC Sant Narcís de Girona, ha estudiat la qualitat de l’aigua del riu Ter als embassaments de les Guilleries.
Pere Renom va oferir una magistral ponència sobre l’extinció de les espècies i l’evolució. El biòleg i col·laborador dels programes ‘Quèquicom’ i ‘Tot es mou’ de TV3 va concloure que “tota extinció és una oportunitat d’evolució per altres espècies” i que “els humans som principals responsables de la sisena extinció d’espècies”.
Per tant, cal impulsar polítiques mediambientals que fomentin la preservació d’ecosistemes rics i complexos i més resilients al canvi climàtic i a la pèrdua de biodiversitat.
Per altra banda, el codirector de la Càtedra de l’Aigua, David Soler, va parlar de les fonts a Sant Hilari en context de sequera. S’ha fet un seguiment del cabal i les característiques fisicoquímiques de dotze fonts del poble durant els últims dos anys. A nivell fisicoquímic s’observen unes propietats estables i el cabal té més variacions.
En períodes plujosos respon ràpidament incrementant el cabal, però en períodes secs manté un cabal menor, però estable, ja que va descarregant l’aigua subterrània emmagatzemada en l’aqüífer. La greu sequera dels darrers dos anys ha fet que algunes hagin arribat al seu cabal més baix o, fins i tot, s’hagin assecat.