02—02—2021

5a edició de la ‘Jornada de Les Guilleries: Aigua i territori’

L’edició d’enguany, en format telemàtic, es celebrarà el 25 de febrer i tractarà “la renaturalització dels nuclis urbans per fer-los més saludables”

5a edició de la ‘Jornada de Les Guilleries: Aigua i territori’

La Càtedra interuniversitària de l’Aigua, Natura i Benestar, impulsada conjuntament per l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i la Universitat de Girona, organitzarà el pròxim 25 de febrer la cinquena edició de la Jornada de Les Guilleries: Aigua i Territori.

 

Al llarg del matí, de 10 a 12:20h, en format telemàtic, s’oferiran diverses ponències i debats que giraran al voltant del tema principal “la renaturalització dels nuclis urbans per fer-los més saludables”. La participació és gratuïta, però cal inscriure’s a través de RuralCat: ruralcat.gencat.cat/inscripcionspatt. El dia abans de la jornada rebreu l’enllaç d’accés a l’aula virtual per a poder seguir-la.

 

Fer més habitables els nuclis urbans és un interès que ha guanyat pes arran del confinament per la Covid-19 i, a més, destinar inversions en aquest àmbit condicionen l’arribada de fons de la Unió Europea al nostre país.

 

La jornada vol destacar la necessitat de renaturalitzar els pobles i ciutats en termes de salut i respecte mediambiental. Diferents experts explicaran estudis contrastats i casos d’èxit concrets que demostren com la transformació dels municipis repercuteix positivament en la salut dels seus habitants.

 

Els ponents que intervindran durant la jornada seran l’arquitecte Eloi Juvillà, l’epidemiòloga Mireia Gascon, els ambientòlegs Roser Maneja i Pablo Knobel, el metge Ferran Campillo i l’enginyer agrícola Josep Maria Mompin.

 

El programa pretén difondre informació i compartir experiències, i s’adreça, sobretot, a gestors i tècnics municipals. L’acte l’obrirà la intervenció de l’alcalde Joan Ramon Veciana i acabarà amb un debat obert a totes les persones assistents.

 

La jornada tècnica és una continuació de les que la Càtedra ja ha organitzat els últims quatre anys i que han esdevingut un referent de bones pràctiques ambientals en l’entorn municipal. Fins ara s’hi han tractat temes com les alternatives actuals i futures als herbicides en l’àmbit municipal, el control biològic com a eina de gestió de plagues als espais verds i la implantació de l’entorn natural als espais verds urbans a partir de criteris d’equilibri, biodiversitat i sostenibilitat.

 

Aquest cicle de ponències és una mostra més del compromís que té l’Ajuntament de Sant Hilari per la sostenibilitat mediambiental, amb iniciatives com un sistema de podes respectuós amb els arbres, la no utilització d’herbicides, la creació d’un bosc terapèutic, l’aposta per la biomassa, la recollida porta a porta o l’enllumenat LED, entre altres accions.

 

La Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar treballa per al desenvolupament del territori a partir de la interacció entre els diferents agents socials i les universitats en aquells àmbits en què poden aportar expertesa. El seu objectiu és generar, difondre i transferir coneixement sobre el patrimoni natural de les Guilleries, amb la finalitat d’ajudar a desenvolupar un model de gestió territorial sostenible en el marc d’aquest espai natural. En concret, les seves línies de treball s’emmarquen en la temàtica del patrimoni natural, i treballen principalment amb l’aigua, el territori i la biodiversitat.

Notícies