06—11—2020

25N Dia internacional per a l’eliminació de les violències masclistes

S’han previst un seguit d’activitats que es realitzaran en un o altre format, en funció de les recomanacions i indicacions sanitàries.

25N Dia internacional per a l’eliminació de les violències masclistes

El 25 de novembre va ser declarat dia internacional contra la violència de gènere el juliol de 1981, en el context del primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia). En aquesta trobada les dones van denunciar la violència de gènere en l’àmbit domèstic i la violació i l’assetjament sexual en l’àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques.

 

Ara és costum que cada 25 de novembre es realitzin arreu activitats per visibilitzar que la xacra continua sent present a la nostra societat i que cal posar tots els esforços per eradicar-les.

 

Per aquest motiu, l’Ajuntament de Sant Hilari treballa en un projecte comunitari que al llarg de l’any, i no només cada 25 de novembre, treballi per la conscienciació, visibilització i eliminació d’aquest tipus de violència. Aquest projecte titulat  “Viure Lliures” integra un conjunt d’activitats socioeducatives que tenen com a objectiu fonamental visibilitzar i combatre  els comportaments  i  les creences, moltes vegades normalitzades,  que posen en perill la vida i vulneren els drets fonamentals de moltes dones.

 

Algunes de les activitats que es desenvoluparan dintre d’aquest projecte de lluita contra la violència masclista són:

-dues xerrades dirigides a la ciutadania  titulades “com identificar les violències masclistes” i “l’impacte de la violència masclista a les dones grans”.

-Per a joves es realitzarà un taller sobre la socialització del gènere i les violències masclistes i un taller  sobre el fenomen del sexpreading.

-Cal avançar  també en la prevenció de les violència de gènere en el col·lectiu de dones migrades: per aquest motiu, s’elaborarà un protocol municipal per a la prevenció i l’abordatge del matrimoni forçat a Catalunya, en coordinació amb la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania.

-En l’àmbit del treball intern a l’Ajuntament, s’organitzarà una formació relacionada amb el protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci, en el que l’Ajuntament de Sant Hilari hi està adherit, i en la difusió entre els treballadors i treballadores municipals del protocol de prevenció i abordatge a l’assetjament i abús sexual en l’àmbit laboral.

 

A part d’aquest projecte comunitari, en els darrers mesos l’Ajuntament de Sant Hilari va adherir-se al Pla d’Igualtat Comarcal i està elaborant el seu propi Pla d’Igualtat Municipal. Es va crear el passat mes de març, la Comissió d’Igualtat Municipal que vol ser un espai de treball que ajudi a consensuar les polítiques públiques d’igualtat del municipi.

 

En motiu de la commemoració d’aquest proper 25 de novembre d’aquest any, hem previst fer els següents actes:

 

  • Dia 25 de novembre ( manca confirmar l’hora d’inici), a la Sala Noble, xerrada de l’Assumpta Montellà: “ La no història de les dones”. Amb aquesta xerrada, l’Assumpta Montellà vol denunciar la invisibilitat de la dona en els llibres d’història i el poc reconeixement que ha tingut al llarg de totes les etapes històriques. Organitza l’Associació “La Violeta”. Al final de l’acte es farà la tradicional encesa d’espelmes en record de totes els víctimes de la violència masclista.

 

  • Dia 26 de novembre, a les 18.30 hores, a la Sala Noble, “ Com identificar les violències masclistes”, a càrrec de la psicòloga Kira Martín , de l’entitat La Nut. Organitza la Regidoria de Ciutadania, Solidaritat i Polítiques d’Igualtat.

 

  • Del 26 de novembre al 14 de desembre, a Can Rovira, exposició d’aquarel·les “Dona havies de ser – Les dones i les seves circumstàncies al llarg de la història” a càrrec de Silvia Sánchez Monfort. Organitza l’Associació “La Violeta”

 

(Aquestes activitats estaran sotmeses a qualsevol canvi o cancel·lació en funció de la situació de la pandèmia i les indicacions i recomanacions que en resultin.

Notícies