Xarxa de refugis climàtics de Sant Hilari

Què és un REFUGI CLIMÀTIC?

Els refugis climàtics s’han definit com a espais -interiors o exteriors- que proporcionen confort climàtic i que s’activen en situació d’emergència generada per la calor o fred, però que, fora d’aquests episodis, tenen altres finalitzats. La població a la qual es dirigeixen és, sobretot, la més vulnerable a la calor o al fred, però no són equipaments sensibles o assistencials.

Xarxa de refugis climàtics de Sant Hilari

XARXA MUNICIPAL DE REFUGIS CLIMÀTICS DE SANT HILARI

 

El canvi climàtic

Davant els estius durs, cada cop més recurrents sumats a fenòmens climàtics extrems tant estivals com hivernals s’estan erigint els coneguts com a “Refugis Climàtics” (espais que proporcionen confort tèrmic a la població, mentre mantenen els seus usos i funcionalitats) en una de les accions per protegir els ciutadans més vulnerables.

 

Què és un REFUGI CLIMÀTIC?

 

Els refugis climàtics s’han definit com a espais -interiors o exteriors- que proporcionen confort climàtic i que s’activen en situació d’emergència generada per la calor o fred, però que, fora d’aquests episodis, tenen altres finalitzats.

 

Estan adreçats sobretot a la població més vulnerable en episodis de calor o fred;

 • Nadons i infants fins als 3 anys
 • Persones grans, especialment majors de 75 anys
 • Persones que pateixen alguna malaltia crònica
 • Persones que prenen medicació, sobretot si són tranquil·litzants, antidepressius, psicòtrops o diürètics
 • Persones fràgils o en situació de pobresa

Els refugis climàtics no són centres assistencials.

En cas que necessitis assistència mèdica hauràs d’anar al teu centre mèdic de referència.

 

Refugis climàtics a Sant Hilari

Malgrat que Sant Hilari no és un municipi que habitualment presenti onades de calor o fred molt severes, la realitat climàtica és que cada vegada sigui més habitual patir episodis més extrems. Segons dades de Protecció Civil, la temperatura d’activació de refugis climàtics per Sant Hilari seria de 34,2 graus.

 

Sant Hilari, sobretot per encarar les onades de calor, ja disposa d’alguns mecanismes que ajuden a pal·liar o minimitzar-ne l’afectació cap a la població. A més, les polítiques mediambientals que s’apliquen des de fa uns anys al municipi, ja sigui el sistema de podes o la renaturalització d’espais, entre d’altres,  busquen minimitzar els efectes del canvi climàtic.

 

 • Les fonts

Sant Hilari disposa de molts punts d’aigua on poder hidratar-se i refrigerar-se, distribuïts pel nucli urbà, que són una bona mesura per minimitzar els efectes de les ones de calor.

 

 • Arbres urbans: una valuosa eina d’adaptació i mitigació al canvi climàtic

L’ombra dels arbres contribueix a baixar la temperatura urbana i el seu metabolisme actua com a capturador de carboni, redueix els nivells de contaminació, produeix oxigen, ofereix un refugi de biodiversitat i evita les inundacions
Aquestes propietats els converteixen en una eina efectiva i molt assequible perquè les ciutats s’adaptin i evitin el canvi climàtic i per millorar la confortabilitat en els espais públics urbans

Aquestes polítiques s’alineen amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

ODS número 3: Salut i Benestar, ODS número 11: Ciutats i Comunitats sostenibles, ODS número 13: Acció climàtica

 

 

AVISOS CALOR / FRED

Davant d’avisos de calor  intensa es recomana seguir aquests consells (calor) (fred) i consultar els espais habilitats com a refugis climàtics.

 

La Xarxa de refugis climàtics de Sant Hilari Sacalm

Aquests espais s’activen des de l’Ajuntament quan es reben avisos de calor o fred per part de Protecció Civil d’acord amb els informes del Servei Meteorològic de Catalunya.

 

En episodis de calor

 • Espais Interiors: Els refugis climàtics interiors, conformats bàsicament per equipaments públics repartits arreu del municipis, estan equipats amb refrigeració, de manera que poden garantir unes condicions adequades per apaivagar la forta calor, amb una temperatura que es manté al voltant dels 27°C. Caldrà consultar els horaris d’obertura de cada equipament i sol.licitar-ne l’accés.
 • Espais exteriors: Els refugis climàtics exteriors, situats en alguns parcs del municipi, disposen d’una regulació tèrmica natural, ja que la presència d’aigua, de vegetació arbòria densa i de terreny permeable actuen com a reguladors de la temperatura i permeten gaudir d’un ambient més fresc. En general, els espais verds amb una presència de vegetació moderada poden tenir uns 2-3 °C (durant el dia) menys que les zones sense vegetació. Aquesta diferència de temperatura s’incrementa després de la posta de sol, sobretot en llocs menys humits, on pot arribar fins a 5 °C, i en alguns casos a 6,5 °C.

 

En episodis de fred

 • Espais Interiors: Els refugis climàtics interiors, conformats bàsicament per equipaments públics repartits arreu del municipi, estan equipats amb sistemes de calefacció, de manera que poden garantir unes condicions adequades. Caldrà consultar els horaris d’obertura de cada equipament.

 

ESPAIS “REFUGIS CLIMÀTICS”:

Calor:

 • Interior:

El Casal de Gent Gran de Can blat, disposa de sistema de climatització i es converteix també en “refugi climàtic” (durant la setmana del 21 al 24 d’agost, restarà obert de 3 a 6 de la tarda com a refugi climàtic per a qui ho pugui requerir)

Els espais de Casa de cultura, biblioteca i oficina de turisme faran la funció de refugis climàtics en horari d’obertura de cada espai, sempre que el municipi es trobi en fase d’alerta per onada de calor. Per a casos de màxima excepcionalitat es posaria a disposició també  el CAT (Centre Artesà de la torneria) o l’espai AQUA.

 

 • Exterior:

Parc Font Vella, Parc Font del Pic, Parc Font del Parc, Parc de Cal Sastre.

 

Fred:

Interior: Ajuntament, Biblioteca, Casa de Cultura i Oficina de Turisme.

Tornar