Tinença d’aus de corral (gallines i pollastres) per autoconsum

La tinença d’un nombre reduït d’aus de corral per a l’autoconsum familiar de carn i ous requereix tenir el permís de l’Ajuntament i el registre al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA).

Tinença d’aus de corral (gallines i pollastres) per autoconsum

La tinença de gallines i pollastres per part de particulars per a l’autoconsum familiar es regeix per la normativa que regula l’ordenació de les explotacions ramaderes. L’entrada en vigor del Reial Decret 2023/666 (any 2025) obliga a inscriure aquestes explotacions al Registre d’Explotacions Ramaderes de Catalunya (RER).

 

L’objectiu d’aquesta mesura és facilitar l’actuació en situacions d’emergència sanitària (millorant el control, la comunicació i permetent l’obtenció de medicaments) i també per raons d’interès públic.

 

S’entén per explotacions avícoles d’autoconsum aquelles amb una capacitat inferior a:

  • 30 gallines ponedores 
  • 50 pollastres/any

 

PASSOS A REALITZAR:

1r pas, a l’Ajuntament:

Obtenció del permís municipal (passats 15 dies – silenci administratiu – es dona per autoritzat)

  • Com? comunicant el nombre de gallines o aus de corral que es tenen o es volen tenir, així com informació del lloc on es troben (adreça, tipus d’instal·lacions, etc.), amb una instància genèrica (presencialment o telemàticament)
  • Document: Instància genèrica

 

2n pas, a l’Oficina Comarcal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA):

Inscripció al Registre d’Explotacions Ramaderes de Catalunya (RER) per obtenir el codi REGA.

  • Com? presencialment a l’Oficina Comarcal o telemàticament a través de la web de la Generalitat de Catalunya
  • Documents: els que es requereixin des del DARPA (contactar prèviament per telèfon o correu electrònic)

 

Adreça del DARPA de La Selva:

Carrer del Doctor Robert, 2 baixosSanta Coloma de Farners

Telèfons: 972 84 06 52 – 972 84 07 03

oc_selva.agricultura@gencat.cat

 

MESURES DE BIOSEGURETAT:

  • Protegir del contacte amb aus salvatges (ocells, ànecs, cigonyes)
  • Impedir l’accés al corral de les aus salvatges
  • Subministrar aigua amb garantia sanitària

 

MESURES D’HIGIENE:

  • Netejar i desinfectar periòdicament les instal·lacions on s’allotgen les aus, els abeuradors i les menjadores
  • Gestionar correctament la gallinassa i les baixes

Tornar