Els darrers anys les espècies de pins de la nostra zona es veuen molt afectats per la processionària del pi, que fàcilment podem detectar per les bosses blanques de les capçades dels arbres.
La processionària és una papallona nocturna autòctona que forma part dels ecosistemes forestals mediterranis i que en condicions climàtiques normals es manté en equilibri. La tendència dels darrers anys, d’hiverns suaus i falta de pluja, han afavorit la persistència i abundància d’aquesta plaga. En la fase d’eruga s’alimenta de les acícules dels pins i cedres, amb especial preferència per la pinassa (Pinus nigra) i pel pi roig (Pinus sylvestris), provocant el seu afebliment, problemes de creixement i predisposició a l’atac d’insectes perforadors.
El cicle vital d’aquesta espècie comença a finals d’estiu, quan les papallones femelles són fecundades i dipositen els ous a les agulles dels pins. Les erugues neixen a les quatre setmanes i comencen a defoliar el pi fins que arriba l’hivern, moment en què fan el niu dins una bossa de seda a les parts altes i assolellades de l’arbre. Cap al febrer i març, surten del niu i baixen dels pins formant les característiques processons, d’aquí el nom de processionària, buscant un lloc per enterrar-se i transformar-se en crisàlides, que sortiran en forma de papallona a l’estiu del mateix any o al cap de dos o tres anys.
Recomanacions per a la població i riscos per a la salut:
El moment més perillós és quan les erugues baixen de l’arbre en filera per enterrar-se. Aquest és l’únic moment en el que les erugues es troben al terra i podem involuntàriament tocar-les o poden cridar l’atenció de les nostres mascotes.
Cal anar amb compte perquè quan les erugues es senten amenaçades desprenen uns pèls urticants que poden provocar reaccions i molèsties a persones al·lèrgiques així com a animals domèstics. En cas d’entrar-hi en contacte, tenir símptomes o molèsties cal dirigir-se al CAP o al veterinari.
Mesures correctores i/o preventives:
Mesures de control actiu:
Mesures a nivell municipal:
El control i gestió de la processionària en l’arbrat urbà del municipi es fa seguint les mesures correctores i preventives exposades, i en cas de detectar algun cas s’optaria per les mesures actives com l’anell trampa i la tala i eliminació de la bossa. A dia d’avui no s’ha detectat la presència de cap niu.
Al medi forestal es recomana extremar la precaució i tenir presents les recomanacions per evitar possibles riscos.