Pla de Biodiversitat del nucli urbà de Sant Hilari

Sant Hilari Sacalm disposa d’un Pla de Biodiversitat per renaturalitzar l’espai urbà en l’horitzó dels propers cinc anys (2021-2025).

Pla de Biodiversitat del nucli urbà de Sant Hilari

El mes d’abril es va aprovar per ple el Pla de Biodiversitat pel nucli urbà de Sant Hilari. Es tracta d’una de les grans apostes de l’equip de govern, que està convençut que renaturalitzar l’espai urbà suposa una millora de l’entorn i la qualitat de vida de la ciutadania.

 

Des del 2015 les polítiques ambientals del municipi han creat les bases per abordar un projecte integral i ambiciós. Algunes de les accions que s’han dut a terme en els darrers anys que són precursores del Pla són:

  •  l’optimitzar dels usos de l’aigua
  •  la gestió selectiva dels residus amb el porta a porta
  •  l’aprovació del Pla director de l’espai natural
  •  el control biològic de plagues de l’arbrat urbà
  •  l’inventari de l’arbrat i l’aprovació del Pla de gestió de poda
  •  la creació de colònies de ratpenats i la reintroducció d’òlibes

 

En els pròxims cinc anys es durà a terme un conjunt d’accions pràctiques, factibles i assumibles per a influenciar positivament sobre la biodiversitat del nucli urbà de Sant Hilari. La planificació del pla de biodiversitat s’emmarca en les següents línies estratègiques:

 

  • Seguiment i monitorització de la biodiversitat amb l’obtenció de dades regulars que es puguin valorar i fer servir per prendre decisions futures.
  • Implantació de mesures especialitzades per a afavorir espècies concretes d’interès o grups d’espècies.
  • Millora de l’hàbitat urbà, seguint amb les pràctiques de poda i diferents intervencions per millorar l’estructura i la qualitat de l’espai urbà.
  • Comunicació a la població i fer que la ciutadania participi en l’aplicació d’algunes accions.

 

L’àmbit d’actuació del Pla de Biodiversitat de Sant Hilari inclou tot el municipi i les àrees obertes: petits conreus, horts i espais oberts que limiten amb el nucli urbà, espais forestals que estan directament connectats amb la trama urbana i punts d’interès especial com la depuradora i el seu entorn. A tall d’exemple, algunes de les actuacions més rellevants són:

 

  •  l’assessorament per reduir al màxim l’ús de pesticides i el control de plagues
  •  la construcció de la Caseta de la Biodiversitat, un espai de fusta que contindrà colònies de ratpenats, menjadores d’ocells, caixes niu, un hotel d’insectes i un jardí floral. Està previst que s’instal·li aquest mateix any i serà l’aparador de la biodiversitat al poble
  •  el reforç de la recuperació de l’òliba, una espècie que va desaparèixer per l’ús dels raticides i pel canvi de vegetació del municipi. Fa dècades hi havia més camp i ara hi ha més bosc. Des de fa dos anys Sant Hilari té un petit hotel al campanar de l’església, des d’on s’alimenten les òlibes fins que aprenen a caçar i se’n van.
  •  el seguiment i millora d’hàbitat per la cotxa cua-roja, una espècie d’ocell de la família dels túrdids que a Sant Hilari troba un entorn propici per a la nidificació: coníferes, bosc humit i edificis de fusta, una combinació que no troba enlloc més de Catalunya, a excepció de Viladrau.
  • projectes de ciència ciutadania en la monitorització d’ocells i papallones. Es calcula que hi ha més de dues-centes espècies diferents de papallones a Sant Hilari i aquests censos serviran per demostrar que el Pla de Biodiversitat augmenta la varietat d’espècies al municipi.

 

El mes de juny de 2021 es va fer la presentació pública del Pla, que va anar a càrrec del Jordi Baucells, biòleg i redactor del Pla. Baucells va exposar les línies principals que defineixen el projecte: “La base és l’espai verd perquè sense espai verd no hi ha animals que visquin i aquests espais els hem de cuidar de manera sostenible”. L’acte va finalitzar amb el sorteig de caixes nius que els nens i nenes van poder construir mentre durava l’exposició, i l’alliberament d’un milà reial.

 

Per a més informació del Pla podeu consultar la documentació adjunta.

Tornar