Observació dels ocells

Aprèn a reconèixer els ocells que conviuen amb nosaltres, amb el projecte “Ocells dels jardins” de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO). Un projecte de ciència ciutadana per a petits i grans i sense moure’t de casa!

Observació dels ocells

Des de l’àrea de medi ambient de l’Ajuntament t’animem a participar al projecte de ciència ciutadana “Ocells dels Jardins”, on podràs aprendre a reconèixer els ocells que cohabiten amb nosaltres al poble i, al mateix temps, ajudar als científics a entendre el seu comportament, saber com els afecta el canvi climàtic i com les nostres ciutats i pobles contribueixen al seu desenvolupament.

 

Els ocells només poden viure quan les condicions ambientals són apropiades i tenen disponibilitat de refugi i aliment. Realitzen una funció específica en l’ecosistema i la seva alteració pot comportar desajustos en la cadena tròfica, que pot tenir també impacte a nivell ambiental.

 

Així doncs, podem dir que els ocells esdevenen un bon bioindicador per conèixer la qualitat de l’hàbitat on viuen i que els programes de seguiment que es duen a terme poden aportar una informació molt valuosa de l’estat de conservació del medi.

 

Aquest mes de maig hem fet la presentació online del projecte, on va assistir-hi un representant de l’ICO que ens va explicar amb més profunditat la importància d’aquest i d’altres projectes de ciència ciutadana que impulsa l’entitat. Pots recuperar la presentació al canal de YouTube de l’Ajuntament i consultar la informació que es va donar als documents adjunts del peu d’aquesta pàgina.

 

A continuació, t’expliquem pas a pas com participar al projecte:

 

1) Registra’t a la pàgina web del projecte i dona d’alta el teu jardí o punt d’observació (hort, parc públic, balcó, etc.).

 

2) Imprimeix la fitxa de camp perquè la tinguis a mà a l’hora de fer les teves observacions.

 

3) Fes el recompte d’ocells. Identifica el dia i hora d’inici i fi de la teva observació a la fitxa de camp. Recomanem utilitzar sempre un llapis i així podràs reutilitzar la fitxa de camp per cada nova observació. Idealment són interessants observacions d’entre 10 i 30 minuts. Durant l’observació anota cada individu diferent de les espècies que vegis que utilitzen el jardí (per exemple, per alimentar-se, refugiar-se, nidificar, etc.), no els que el sobrevolen sense parar-s’hi ni fer-ne cap ús.

 

Pots fer el comptatge cada dia, un cop al mes o de tant en tant al llarg de l’any. Seran especialment importants les observacions fetes durant l’última setmana de gener perquè coincideix amb el període hivernal i l’última setmana de maig perquè coincideix amb el període de nidificació.

 

I si ets ràpid amb la càmera comparteix les fotos a l’instragram amb els hashtags #ocellsdelsjardins i #santhilarisacalm

 

4) Introdueix les teves observacions a la pàgina web: dia, interval de temps i nombre total d’individus observats per espècie.

 

Les dades seran tractades per l’ICO i s’afegiran als resultats obtinguts fins al moment. Per a més informació consulta la web del projecte “Ocells dels Jardins”!

 

 

Anima’t a participar-hi i situar els ocells de Sant Hilari Sacalm al mapa!

 

Al vídeo següent es pot veure un resum de les observacions realitzades des del 15 de març fins l’1 de maig de 2020 a nivell de tot Catalunya:

 

Tornar