Amb l’objectiu de preservar la memòria dels fets històrics, el protagonisme és per el camp nazi de Mauthausen, ara que aquest 2020 fa setanta-cinc anys del seu alliberament per part de les forces aliades.
La taula de ciutadania de Sant Hilari Sacalm és un espai de treball participatiu, obert a la ciutadania, en el qual es debat i es planifica actuacions relacionades amb la solidaritat, la convivència i la cohesió social.
Una de les línies de treball transversal que la taula ha desenvolupat, des de la seva creació l’any 2017, és el del foment de la recuperació de la memòria històrica amb l’objectiu de conèixer el nostre passat i visibilitzar als protagonistes d’històries diverses que han sigut sovint marginats i silenciats per la història oficial.
En aquest camí de reconeixement i de reconstrucció de la història i de la defensa dels drets humans hem organitzat diferents activitats que ens ha permet conèixer realitats diferents com l’extermini armeni, els crims de lesa humanitat de la dictadura argentina, la persecució del poble gitano durant el nazisme i la marginació històrica de la cultura amaziga en alguns estats.
Continuant amb aquest objectiu de preservar la memòria dels fets històrics, ens detindrem ara en el camp nazi de Mauthausen, ara que fa setanta-cinc anys del seu alliberament per les forces aliades. I ho farem en companya de la Rosa Toran, historiadora que ha investigat la deportació i la vida en aquest camp de concentració nazi, en especials dels republicans espanyols. A continuació podeu llegir l’article que va publicar en el diari Público relatant aquests fets i l’entrevista que l’hem fet des de Sant Hilari.
També podeu llegir un article que parla dels germans Artola, fills de Sant Hilari Sacalm i assassinats al camp de Mauthaussen.