Manifest de suport al poble de Nagorno-Karabakh

A proposta de la taula de ciutadania, diverses entitats o persones a titol individual del municipi s’adhereixen al manifest:

Taula de ciutadania de Sant Hilari, Caritas Parroquial, Veus Alegres, Associació de dones “La violeta”, Partit Independent de les Guilleries, Junts per Sant Hilari.

Manifest de suport al poble de Nagorno-Karabakh

A Sant Hilari som una societat democràtica, madura i plural amb respecte pels drets humans on convivim veïns i veïnes arribats de moltes parts del món. Des de la Regidoria de ciutadania, solidaritat i polítiques d’igualtat impulsem projectes que tenen com a objectius fonamentals la promoció de la convivència i l’enfortiment de la cohesió social. Un d’aquests projectes desenvolupats és el titulat Maletes viatgeres que ens permet viatjar pel món i apropar-nos a cultures originàries de veïns nostres. Aquest projecte precisament el va inaugurar l’Associació d’Armènia a Catalunya, amb una xerrada molt interessant que ens va conscienciar de  la història i la realitat  del poble armeni. Arran d’aquesta activitat, els vincles amb el poble armeni s’han mantingut i, ara en aquests moments de patiment volem expressar de nou el nostre suport amb ells.

 

Què és la república d’Atrsakh?

La República d’Artsakh, és un territori compost per un 95% de població de cultura armènia segons el cens oficial, que per vicissituds de la història i interessos geoestratègics diferents dels de la seva població, va quedar enclavat dins de la República de l’Azerbaidjan, de cultura turcmana. Això va provocar un llarg conflicte entre Nagorno-Karabakh i Azerbaidjan que ha perdurat al llarg de tot el segle XX.

No volem oblidar que el poble armeni va patir a l’inici del Segle XX un genocidi per part de Turquia amb la finalitat d’eliminar el poble armeni als territoris turcs. Es considera que va haver-hi un milió i mig de morts i un milió més de deportats.

Amb la fi de l’URSS i la creació de les Repúbliques d’Armènia i Azerbaidjan, el conflicte es va tornar en una guerra que va transcórrer entre 1988 i 1994, causant milers de morts i desplaçats. Ja l’abril del 2016 l’Azerbaidjan va trencar aquesta tensa calma durant quatre dies. Des d’aleshores els enfrontaments de petita escala a la frontera han estat constants.

 

Què ha passat a partir d’aquest 27 de setembre?

El passat 27 de setembre de 2020, l’Azerbaidjan, amb el suport de Turquia, va iniciar un atac unilateral sense precedents al llarg de tot el perímetre de la línia de contacte amb la República d’Artsakh. Aquest atac realitzat també amb la col·laboració de terroristes Sirians i Libis, fet contrastat per França i Rússia, ha causat morts i ferits de diversa consideració. Bombardejant deliberadament ciutats, pobles i objectius civils com escoles i hospitals amb la intenció d’intimidar i destruir població civil.

 

Des de la Taula de ciutadania manifestem la nostra condemna cap als atacs que Turquia i Azerbaidjan han perpetrat contra el poble de Nagorno-Karabakh, fent cas omís a la crida del secretari General de ONU d’aturar tots els conflictes. Un atac directe i sense escrúpols cap als Drets Humans, una violació de la legislació internacional amb l’ús d’armament prohibit amb l’objectiu d’atacar directament la població civil. Fem una crida a la comunitat internacional a implicar-se en aquest conflicte però al mateix temps a la ciutadania a no quedar-se de braços plegats i denunciar públicament aquests fets. Per últim volem mostrar el nostre suport a tots els pobles que estan sent agredits i en aquests moments especialment al poble de Nagorno-Karabakh per la vulneració dels seus drets com a poble.

Si vols adherir-te a aquest manifest envia’ns un correu a mirazola@santhilari.cat

 

Tornar