Jornada tècnica per tractar el tema de les plagues que afecten l’entorn de les poblacions, com ara l’eruga del boix, el bernat marbrejat, la vespa asiàtica, entre altres, i quines són les solucions menys agressives i més sotenibles per combatre-les
La Jornada va tenir lloc el passat dijous dia 27 de febrer a l’Espai Aqua de Sant Hilari Sacalm i hi van assistir prop de 180 persones. A més, va comptar amb la presència de l’Il·lm. Sr. Joan Ramon Veciana, alcalde de Sant Hilari Sacalm, i el Sr. Jordi Rotllant, regidor de Medi Ambient.
Enguany, la jornada portava per títol la “Gestió sostenible de noves plagues (o no tan noves) a l’entorn periurbà” i s’emmarcava en els actes de celebració de l’Any internacional de la sanitat vegetal. Els ponents són membres del Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC, el Servei de Sanitat Vegetal del DARP i les empreses Senplag i Bionet.
La trobada, de caràcter marcadament tècnic, va aplegar un públic divers, compost bàsicament per tècnics d’administracions i empreses, propietaris i gestors forestals, professionals de la jardineria i el control de plagues, docents i estudiants dels àmbits biològic i agroforestal, i tècnics municipals. Va servir per divulgar coneixements i compartir experiències sobre l’efectivitat de diverses metodologies i tècniques de seguiment, control i lluita contra plagues d’insectes que afecten les àrees forestals que envolten les poblacions.
Les ponències van tractar les dinàmiques de poblacions d’espècies invasores, els enfocaments per a la seva gestió, la viabilitat dels diferents tractaments, així com l’ús integrat de noves eines de control i de lluita sostenibles.
PONÈNCIES:
-Dinàmica de poblacions de plagues invasores: el cas de les papallones. Sr. Albert Palou, Centre Tecnològic BETA, Universitat de Vic- Universitat Central de Catalunya.
-La distribució de les espècies exòtiques invasores i el desenvolupament de nous enfocaments per a la seva gestió. Sra. Isabel Pujadas, Servei de Sanitat Vegetal, DARP.
– El control de la processionària del pi i l’eruga defoliadora de l’alzina: calen tractaments sanitaris o també poden ser efectius canvis en la gestió silvícola? Sr. Jorge Heras, Servei de Sanitat Vegetal, DARP.
-Gestió integrada i avaluació d’eines de control de la papallona del boix . Sr. Jordi Senmartí, Control sostenible de plagues, Senplag.
-Noves propostes de lluita sostenible contra noves plagues: la vespa asiàtica. Sr. Roger Vila, Bionet.
La jornada es va cloure amb un debat obert entre els ponents i el públic, que va posar de manifest l’elevat interès que hi ha en la temàtica per part dels diferents actors que intervenen en la gestió dels espais vegetals afectats per plagues. Atès l’èxit de l’esdeveniment, per quart any consecutiu, des de la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar i l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm es vol continuar apostant per fomentar espais de trobada com aquest, que estrenyen vincles entre el món de l’administració, els professionals, la recerca i l’educació.
Per a més informació, podeu consultar la web de la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar.