Eruga del boix

L’eruga del boix (Cydalima perspectalis) és una espècie originària de l’est de l’Àsia i des del 2007 que es detecta a Europa. Recentment s’ha trobat a la zona de la Garrotxa, i també a les Guilleries i al nostre municipi. Tot i que no és perjudicial per als humans, ataca els boixos i provoca el dessecament de la planta.

Eruga del boix

Quan arriba el bon temps, les erugues es desperten i comencen a devorar les fulles del boix, desfullant la planta. Seguidament, formen un capoll sedós i després es transformen en papallones (arnes) mascles i femelles, que s’aparellen i fan les postes dels ous a les fulles interiors dels boixos, dels quals neixen noves erugues. Aquest cicle es pot repetir tres o quatre vegades des de la primavera fins l’arribada dels dies curts de l’hivern, per la qual cosa la població d’erugues es multiplica exponencialment.

 

Per minimitzar l’agressió, l’Ajuntament col·loca, des de finals de setembre, trampes on hi ha feromones per atraure els mascles de les papallones i reduir el nombre d’ous fèrtils en vuit zones, aproximadament, amb plantacions de boixos. Tot i això, si detecteu l’espècie a la vostra propietat privada, poseu-vos en contacte amb l’Ajuntament o al correu mediambient@santhilari.cat per tal que des del servei de Jardineria us puguin assessorar per controlar i gestionar el problema.

Tornar