El conflicte del Sàhara Occidental protagonista del 10 de desembre (Dia dels Drets Humans)

Abidin Bucharaya, representant del Front Polisario a Catalunya ha participat a l’acte organitzat per l’Ajuntament de Sant Hilari.

El conflicte del Sàhara Occidental protagonista del 10 de desembre (Dia dels Drets Humans)

Aquest any la Regidoria de Ciutadania, Solidaritat i Polítiques d’Igualtat ha volgut commemorar el Dia Internacional dels Drets Humans  organitzant un acte de suport i reconeixement a la lluita  que per la seva independència porta a terme  el poble sahrauí des de fa  45 anys.

 

En aquest acte de suport vam tenir ocasió de conèixer la història d’aquest conflicte polític de la mà del delegat del Front Polisario a Barcelona, el Sr. Abidin  Buchraya, que ens va remontar a l’inici del conflicte, l’any 1975 quan l’Espanya franquista no va procedir a la descolonització d’aquest territori organitzant el referèndum d’autodeterminació amb el que s’havia compromès, i va cedir l’administració del territori al Marroc i a Mauritània. Aquesta cessió no reconeguda pel dret internacional, ja que no pots cedir un territori sobre el qual no tens sobirania, va donar lloc a l’ocupació il·legal del territori sahrauí per part del Marroc, que des d’aquesta data ha  obstaculitzat qualsevol de les iniciatives internacionals que volen trobar una solució consensuada per resoldre el conflicte.

 

L’ocupació per la força del pas de Guergera per part de l’exèrcit marroquí el passat 13 de novembre va suposar el trencament de l’alto el foc  l’any 1991  i la represa de  l’enfrontament armat entre el Marroc i el poble sahrauí.

 

El poble sahrauí, deia el delegat del Front Polisario finalitzant la seva intervenció, ha vist fracassar  al llarg d’aquests anys tots els seus intents que s’han fet per resoldre el conflicte de forma pacífica i, bona part dels ciutadans, sobretots els joves sahrauís, no volen que aquesta situació d’abandonament i d’inseguretat jurídica internacional  en què es troben actualment, s’allargui indeterminadament.

 

En aquest acte també vam projectar dos documentals que narren la història del conflicte i que mostren també els interessos econòmics d’empreses i persones que espolien la riquesa del  Sàhara Occidental.

 

Volem agrair en Chej Ayad, ciutadà sahrauí que conviu amb nosaltres a Sant Hilari  i a  l’Associació d’Amics del Poble Sahrauí de Girona per ajudar-nos a organitzar aquesta activitat i, d’aquesta manera, oferir-nos la possibilitat d’apropar-nos a història i a la lluita del poble sahrauí.

 

A part d’aquest acte de sensibilització l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, en el ple que se celebrarà el pròxim 16 de desembre, aprovarà una moció de suport al poble Sahrauí davant l’escalada militar al Sàhara Occidental.

Tornar