Colònies de Ratpenats

L’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm impulsa un projecte d’estudi i conservació dels ratpenats, amb l’objectiu de crear refugis per a aquests mamífers voladors dins el nucli urbà. Es tracta d’un projecte que ha estat escollit pel Consell d’Infants i que es treballarà conjuntament amb les escoles.

Colònies de Ratpenats

El projecte de colònies de ratpenats va ser escollit pel Consell d’Infants Municipal en el Ple d’Infants de l’11 de desembre de 2019. L’espai de participació dels infants va permetre que s’exposessin i es posessin a debat les diferents propostes de projectes ambientals i de biodiversitat per treballar els alumnes de 5è i 6è del municipi durant el curs escolar.

 

Els ratpenats són els únics mamífers que han estat capaços de conquerir el medi aeri. Per aconseguir-ho han desenvolupat unes sorprenents habilitats i un aspecte molt singular: poden volar, descansen de cap per avall, s’orienten en la foscor més absoluta i viuen en cavitats obscures.

 

Aquests atributs han fet que siguin força desconeguts per la majoria de la població i àmpliament incompresos. De tota manera, és important saber que els ratpenats es troben dins les llistes d’espècies protegides a nivell europeu, estatal i autonòmic, ja que la seva població sovint es troba amenaçada i es tracta d’uns animals que a nivell de biodiversitat ens aporten molts beneficis, doncs ens ajuden a controlar les plagues de petits insectes alats: mosquits, mosques i petites papallones nocturnes, com ara la papallona que ha creat la plaga en els boixos.

 

Tot això i molt més és el que aprendran els nostres infants amb aquest projecte, al mateix temps que reportarà un benefici ambiental al nostre municipi.

 

El projecte va començar a principis del 2020 amb els tallers a les escoles on es va presentar aquest petit mamífer i es van construir, amb la participació dels nens i nenes, quatre caixes niu especialment dissenyades per a ratpenats. Les caixes són fetes de material molt aïllant i contenen llesques de suro, que els agrada molt per a refugiar-se entre les esquerdes i resguardar-se del fred.

 

Durant el mes de maig s’ha procedit a la col·locació de les quatre caixes niu en indrets especialment triats del nucli urbà:

 

  • Escola Guilleries (edifici cara nord-oest)
  • Col·legi Sant Josep (entrada carrer Sant Benet)
  • Edifici de l’Ajuntament (entrada del pàrquing)
  • Edifici de la Biblioteca (plaça Dr. Gravalosa)

 

Paral·lelament, s’està realitzant un estudi sobre les espècies de ratpenats que viuen a la trama urbana, per a conèixer millor aquest grup d’animals, un dels més desconeguts del món. Per a fer aquest estudi, es comptarà amb un aparell mesurador d’ultrasons, que permetrà gravar els sons aguts que fen els ratpenats i saber quines espècies viuen a Sant Hilari Sacalm, dins de les més de 30 espècies que viuen a Catalunya.

 

Us animem a observar si al capvespre o a la nit veieu volar aquest curiós animal que viu amb nosaltres!

Tornar