El 17 de maig es va establir com a Dia Internacional contra la LGTBIfòbia pel fet que en aquest dia del 1990 (només fa 30 anys) l’OMS (Organització Mundial de la Salut) va eliminar l’homosexualitat de la llista d’enfermetats mentals.
L’Ajuntament de Sant Hilari s’uneix al rebuig vers la LGTBIfòbia.
L’Ajuntament de Sant Hilari es suma al manifest que promou la Xarxa SAI (Xarxa Catalana de Serveis d’Atenció Integral LGTBI) per tal de donar resposta a tota situació de discriminació, d’injustícia i de violència cap a les persones per la seva identitat de gènere o les seves orientacions sexuals i afectives.
No només el 17 de maig si no que cada dia cal condemnar totes les actituds de rebuig, de prejudici i d’hostilitat contra lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals; A Sant Hilari també apostem pel reconeixement de la llibertat i la igualtat entre totes les persones en una societat democràtica i plural, perquè els principis d’equitat i de no-discriminació són elements fonamentals dels drets de les persones.
El 17 de maig de 1990, o sigui que només fa 30 anys, la Organització Mundial de la Salut va eliminar l’homosexualitat de la llista d’enfermetats mentals i és per aquest motiu que el dia 17 de maig s’ha establert, des del 2004, com a dia internacional contra la LGTBIfòbia.
Enguany i degut a la pandèmia de la Covid-19 i la situació de confinament, les entitats del Consell Nacional LGBTI han promogut la campanya #LGBTIfòbianiacasanialcarrer, amb motiu del Dia internacional contra l’LGBTIfòbia. La iniciativa invoca la necessitat de no fomentar ni dur a terme actituds LGBTIfòbiques en el si de les famílies, ni en cap espai públic, ni laboral, ni educatiu, ni de lleure. En el marc d’aquesta campanya, s’ha rodat un vídeo amb la participació de totes les entitats LGBTI del país, des del Pirineu a les Terres de l’Ebre, que vol mostrar no només la diversitat sexual i d’expressió de gènere, sinó també la territorial, d’edats, orígens i capacitats.